Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа обиколка по стъпките на велики българки в София

Снимка: svetanedelya.com

Сдружение "Българска история" организира тази вечер историческа обиколка по стъпките на велики българки в София. Обиколката ще започне от 18 часа от площад "Света Неделя" и ще приключи в района на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

"Днешната обиколка се организира един ден след рождението на Екатерина Каравелова, така че ще се спрем на фигурата на тази бележита българка, заедно с първата учителка Неделя Петкова, която идва да преподава в София, Йорданка Филаретова. Ще говорим много за познати имена в българската история, за Султана Рачо Петрова", каза в предаването "Преди всички" Констанца Христова, дългогодишен екскурзовод, запален изследовател и любител на историята.

По време на обиколката ще можете да чуете интересни факти от живота на Констанца Ляпчева, съпругата на Андрей Ляпчев. Тя е дългогодишен член на Дружество "Майка", председател на Българско дружество за закрила на децата. Наричали са я майката на българските деца, макар и самата тя да не е имала деца.

Анка Ламбрева е първата българска пътешественичка.

"Първото пътешествие на първата българска пътешественичка е като стипендиантка в Истанбул, където учи. Там учи за медицинска сестра. Това, което е нейното голямо щастие, е възможността да обиколи света с един билет от неин пациент, който се оказва, че живее в другия край на земното кълбо, в Нова Зеландия, но така ѝ подарява билета, че да може да мине през най-много страни. Анка Ламбрева се завръща в България и започва да организира сказки за нейното пътешествие", допълни Констанца Христова. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна