Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС

„Аз няма да пусна този закон в зала, докато всички не седнем на една маса и не обсъдим кое е правилното за бъдещето и за развитието на обществените медии. Да правиш закон в тъмното и против медиите, това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена“. Това каза пред БНР Вежди Рашидов, председател на комисията по културата и медиите в парламента.

Според него досега е било пропуск това, че не е имало по-широко обществено обсъждане на предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията.

Това, което казва г-н Андон Балтаков, е правилно. Подкрепял съм това, че когато един човек трябва да управлява една институция, той трябва да има възможността и правата да състави екип, чрез който той да носи отговорност. Против това съм да не се знае кой ще носи отговорността, когато няма свободата да управлява“.

На въпрос в предаването „12+3“ - защо е отпаднал текстът, свързан с начина на управление на медиите, Рашидов отговори:

„Когато един човек иска отговорност от друг човек, трябва да знае докъде е пуснат да носи тази отговорност. Затова трябва да се даде на професионалистите възможността да се самоуправляват. Когато не е добро, ще има органи, които да търсят отговорност от тези хора… Как ще търсим отговорност на този човек, като ограничаваме правомощията му“.

По думите на Рашидов генералният директор на БНР не трябва да бърза емоционално и да подава оставка, защото:

„Свободата, особено на обществените медии, защото от частните няма какво да се вика за свобода на словото, те си имат собственици със своя политика, е свързана със сложен организъм от над 2000 души, които работят в БНР и в БНТ, а този организъм трябва свободно да диша. Винаги съм бил за това да се правят закони, които да гарантират спокойствието и свободата на тези хора... Г-н Балтаков дойде отвън и в една нажежена обстановка, като врящ котел беше Българското национално радио, внесе един баланс и добро спокойствие, което е важно за всички, които работят в това радио“.

Интервюто с Вежди Рашидов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна