Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Николова:

Джани Родари винаги ни кара да се замислим с някоя фантастична случка

Илюстрации Дамян Дамянов

Днес светът чества 100 години от рождението на прочутия италиански автор на детски произведения Джани Родари.

Има нещо много характерно в неговото творчество, което се забелязва и в стихотворенията, и в приказките. Обикновено около сърцевината на една много фантастична случка има нещо, което ни кара да се замислим, нещо, което надгражда, каза пред Радио София Радостина Николова, автор на поредицата “Приключенията на мотовете” и един от основателите на издателство “Мармот”.

Джани Родари много силно вярва, че колкото повече порастват хората, толкова по-трудно им става да мечтаят и да развиват въображението си. А именно това качество, особено силно развито при децата, изследва авторът много ревностно в своето творчество. Паметта и придобиването на знания е важна основа, но ако има въображение, което да ни позволи да мислим извън рамката, ние ще имаме много по-добра възможност за развитие, отбеляза Радостина Николова.

Ролята на учителят всъщност се състои в това, заедно с децата да атакуват реалността от всички страни и той да не бъде някаква авторитарна фигура в техния свят, а да даде най-доброто от себе си, казва в “Граматика на фантазията” Джани Родари, който също години наред и бил учители, наблюдавайки детските реакции и поведение.

Радостина Николова коментира какви книги харесват днешните деца, като отбелязаха, че преди всичко малките читатели трябва да получат възможност сами да направят своя избор. Най-често книгите, които са написани искрено, на автентичен език, близък до децата.


Главният редактор на сайта “Детски книги” Вал Стоева разказа на свой ред за изданието на конкурса за любими детски книги “Бисерче вълшебно”, в който гласуват самите деца. Тя съобщи, че конкурсът приключва точно днес и това е знак, защото “кръстникът” на наградата Валери Петров и Джани Родари са били приятели.

За първи път тази година в конкурса са участвали 50 издателства и самопубликуващи се автори, някои от които с повече от една книга. Същевременно в това издание са гласували по-малко деца от предходната - 5108, но и ситуацията в която се намираме е различна, посочи  Стоева. Има 193 колективни форми за гласуване, подадени от учител или библиотекар, които формират повече от 90 процента от вота.

Вал Стоева се съгласи, че трябва да има достатъчно книги в библиотеките, от които децата да могат да избират. И самите те знаят коя книга им е необходима, за да могат да израснат щастливи, спокойни и уверени личности.

Чуйте цялото интервю на Ива Дойчинова с Радостина Николова и Вал Стоева. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна