Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

| обновено на 23.10.20 в 15:10

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички ректори на медицински университети в страната и заместник-ректорите по учебната дейност.

Разговори ще има и с медицинските колежи в опит да се намерят допълнително обучаващи се медицински сестри.

„Ситуацията в Пловдив е трудна, натоварването на медиците е до предела на възможностите им и едва ли ще можем без помощта на стажанти и студенти медици да посрещнем една по – висока вълна на пациенти с COVID-19.“ Това заяви ректорът на Медицинския университет Пловдив проф. Мариана Мурджева

Стефан Иванов и Бождар Берберов са шестокурсници от Медицинския университет и при първия пик на заразата вече са били доброволци в инфекциозно отделение. Сега отново влизат сред медиците на първа линия в борбата с коронавируса. 

Смятат, че сега са по-подготвени да помагат в болничното отделение, но не могат да са напълно сигурни какво точно ги очаква. Те ще извършват помощна дейност на лекарите, като медицинските сестри, но могат да се включат и в смата медицинска дейност на лекарите, но под назора на специалист.

Двмаат не отричат, че има и страх от това, което им предстои, но поставят преди всичко дълга, който поемат към пациентите. Смятат, че солидарността и към пациентите и към лекарите надмогва страха от заразата.  

За нуждата от помощ и допълнителна мобилизация на лекари и медицински персонал с проф. Мурджева разговаря Антоанета Петричанска. Със студентите шестокурсници Стефан Иванов и Божидар Берберов разговаря Неда Велкова. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна