Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е водещата ценност за нас, българите, според Мандийп Рай

Как ни видяха чужденците

Има една популярна шега, според която раят е място, където готвачите са италианци, французите – любовници, англичаните – политици, а немците – инженери, а адът е мястото, където италианците са инженери, германците – любовници, французите – политици, а англичаните – готвачи.

Изобилието от подобни шеги показва, че ние обичаме да обобщаваме за удобство образа на другите, както и на самите себе си. Вероятно всеки, когото попитате, ще ви опише народа си като трудолюбив, гостоприемен и притежаващ сила на духа.

Винаги е интересно и любопитно обаче как ни виждат хората отвън (особено пък нас, българите, с традиционната ни загриженост "да не се изложим пред чужденците".)

"Компас на ценностите" от Мандийп Рай е проницателна, инитригуваща и деликатна момента снимка на ценностната скала на 101 държави, между които и България.

Мандийп Каур Рай Дилон е световен експерт по ценностите, тя работи с компании, институции и хора по целия свят. Била е в над 150 държави и е правила репортажи като журналист за „Би Би Си Свят”, „Ройтерс” и др. Следвала е философия, политика и икономика, има магистърска степен по развитие от Лондонското училище по икономика и по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище. Има докторска степен по глобални ценности.

Онова, което прави впечатление на авторката, е, че във всяка страна има нещо едновременно явно доловимо и неизказано в отношенията между хората, особен вид културен език, който определя много от аспектите на всекидневния живот. 

Понякога то е до такава степен пред очите на хората от съответната страна, че те са спрели да го забелязват, но е видимо и различимо веднага от чужденците.

Онова, което Рай забелязва за българите е постоянната загриженост за здравето. У нас то не е тема табу в светските разговори, напротив, отчетът на физическото състояние, дискомфорт, средства за лечение и рецепти са онова, което е за англичаните разговорът за времето.

От книгата научаваме къде ценят най-много поезията, за кои водеща е точността и дисциплината – отговорите невинаги съвпадат с очакванията ни и това е най-интересното. 

Този тип изследвания винаги са интересни и любопитни – те ни предлагат възможност да сверим собствените си познания за различни народи в глобализирания свят, да проверим доколко верни са стереотипите да научим нещо неочаквано и ново.

Чуйте повече за "Компас на ценностите" в разговора на Дарина Маринова с редакторката на книгата Даниела Атанасова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна