Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Хосен:

"Варненско лято" – един от малкото проведени фестивали в Европа

Марио Хосен
Снимка: Луиза Лазарова


Международният музикален фестивал “Варненско лято” бе закрит с гостуване на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с главния диригент Марк Кадин. Събитието се оказва един от малкото успешно реализирани фестивали в Европа в новите условия на кризата с коронавируса, каза артистичният диригент на “Варненско лято” Марио Хосен пред Радио София.

Основната програма на фестивала остава през месеците юни – септември, но концепцията на Община Варна за туризъм през всички сезони, е залегнала и в идеите на организаторите за провеждане на извънредни концерти и събития и през пролетта, и през есента, посочи Хосен. Той изрази удовлетворение от успешното провеждане на концертите, като отбеляза, че са спазени всички мерки за провеждането на такъв вид мероприятия.

Организаторите са преминали през редица предизвикателства, поради непрекъснато променящите се рестрикции, особено по отношение на пътуванията на гости от чужбина. Редица концерти са били с променени дати, а солистът за заключителния концерт на “Варненско лято”, руският цигулар Игор Малиновски е получил отказ от германските власти да пътува. В последния момент се намира решение за негов заместник с талантливата цигуларка Юлия Пушкер, лауреат на конкурса “Кралица Елизабет”.

Марио Хосен коментира и изграждането на европейски борд на фестивала "Варненско лято" по примера на водещите европейски фестивали. От две години се работи в тази посока и в този артистичен борд вече са включени престижни европейски институции.

Още подробности около организацията и провеждането на фестивала – чуйте в интервюто на Лили Големинова с Марио Хосен. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна