Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предприемачът Галин Желязков:

Богат човек е този, който прави каквото иска, а не каквото трябва

Снимка: edu.tuk-tam

"Всеки бизнес изисква много време и енергия, трябва сферата да е много любима на предприемача, за да има силите да направи успешен този бизнес", убеден е Галин Желязков, сериен предприемач, който е създал и развил доста бизнеси, включително и автокино. За него богат човек е този, който прави това, което иска, а не това, което трябва.

Ражда ли се човек предприемач или става такъв?

"У някои този дух е силен, при други трябва известна тренировка, за да излезе "мускулът за предприемачество". 

Галин е живял, учил и работил в Австралия, в Швеция и Шотландия – онова, което му прави впечатлене и което според него прохожда у нас като насърчаваща предприемачеството среда, е толерантността към грешката и дава пример – в Щатите, ако искате банков заем и имате в досието си няколко фалита, вероятността да получите кредит е много по-голям. За инвеститорите фактът, че насреща имат човек, който няколко пъти е бъркал и се е изправил отново, е важен. "Трябва да се научим да толерираме провала, да гледаме на него като грешка, урок и възможност", смята младият предприемач.

"Предприемачът е малко като вирус, той заразява останалите, запалва ги – казва Желязков и добавя: – Това е труден живот на големи успехи и големи провали, които се редуват постоянно. Онова, без което не може, нито в предприемачеството, нито в живота, са партньорите." Чуйте разговора с него:

Галин Желязков е учил Софтуерно инженерство и мениджмънт в Гьотеборгския Университет, Швеция, Глобален иновационен мениджмънт в Университета Стратклайд в Глазгоу, Шотландия, и Предприемачество и иновации в Технологичния универстет Суинбърн, Австралия. 
Благодарение на досега до различните култури разбира многото плюсове на българското и заобичва България и българите още повече. Връща се на 3 март 2014 г. с идеята да живее тук постоянно, да предава наученото от света, да помага на млади хора да станат предприемачи и да развива местната стартъп екосистема. Работи върху множество проекти в родния си град Варна, като Пътуващо автокино в България, Възраждане на Лятно кино Варна, Споделеното работно място на Варна beehive.bg, и освен това е ментор на няколко млади предприемачи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна