Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магичната история за самодиви и овчари в книгите на Искра Урумова

Снимка: Издателство „Сиела“

Трилогията „Самодивски сезони“ на Искра Урумова, включваща книгите „Откраднато“, „Обречено“ и „Опазено“, вече може да се намери в пълно издание. Магичната история, посветена на борбата между самодиви и овчари, е вдъхновена от красотата на българските митове и пъстрия ни фолклор.

"Това е една приказка, в която се разказва за две общества – самодиви и овчари, които владеят природата, владеят умовете на хората и са в противоборство. Те водят една вечна война за златото в недрата на България за власт над умовете на хората. Това е една история – приключение, история, която разказва за красотите на България, и в нея има една вълнуваща любов", каза Искра Урумова.

Самодивите са най-приказният образ в нашия фолклор, посочи Урумова.

"Това са същества, които крият много магия, същества, които могат да бъдат ту зли, ту добри. Това е образ, който съществува във фолклора на други балкански държави и защото хората винаги са се впечатлявали от истории за самодиви".

Урумова каза, че когато е изграждала сюжета на книгата, се е опитала да стъпва върху истинските приказки, безбройните песни в нашия фолклор.

"Тази моя любов към невероятната красота на страната ни е другият мотив да направя всичко това, което правя през последните години с популяризирането на тази книга. Ние имаме невероятно богатство от красота, от легенди, свързани с всичките ни красоти – скални феномени, исторически местности. Ние не ги виждаме, загубили сме очи точно за тези чудеса", подчерта Урумова.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна