Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Цонева: Европейска агенция да разпределя медицинските ресурси в ЕС

Росица Кратункова: Да се затворят държавите на европейско ниво - това да са общи мерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Сред много кризи, които се оголиха покрай Covid-19, кризата с медицинските екипи е най-голяма“, каза в „Хоризонт до обед“ Жана Цонева, доктор по социална антропология от Будапеща.

Жана Цонева и Росица Кратункова излязоха с отворено писмо до европейските институции с призив за общо европейски отговор на пандемията.

В Чехия получиха 30 респиратора отвън и чакат още 120, съобщават от Европейската комисия, военни лекари от НАТО ще помагат на чешките си колеги и се водят преговори с Германия да изпрати 100 медици в помощ, всичко това заради резкия скок на заразените, повишаването на смъртността и липсата на легла в Чехия.

Чехия не знам дали е модел, но трябва да мислим за координиран общоевропейски отговор, защото дефицитът с медицински работници не може да се реши ударно – тези специалисти се готвят с години. Можем да направим като чехите - да поискаме помощ отвън. Защото България от години наред скрито субсидира богатите държави, като нашите специалисти заминават зад граница, след като сме ги обучили и платили за тях тук. Затова мисля, че е редно да се създаде европейска агенция, която да координира и да разпределя наличните медицински ресурси в Eвросъюза. Това означава, че където има изчерпан капацитет,  пациентите се насочват натам, където има, а също и да се създадат мобилни медицински екипи в рамките на Европа“, каза Цонева.

Във Франция ситуацията също е доста критична, особено в държавните болници има недостиг на кадри, а частните болници участват твърде малко – само 20% от техните легла са заделени за Covid-19”, посочи в „Хоризонт до обед“ Росица Кратункова от Института по политически науки в Париж.

„Според мен справянето с втората вълна ще е по-трудно, защото мерките пак не се спазватЗатова трябва да се затворят държавите на европейско ниво – това да са координирани мерки – хората пътуват и заразата ще продължи да се разпространява“. 

"Както може да има единна европейска служба за опазване на границите, така не може да е невъзможно да се направи единна мобилна европейска здравна служба и особено в контекста на глобална пандемия", каза тя. 

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна