Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Маринов: Промени в Закона за лова - само с консенсус

Получени са над 1500 становища и предложения

Снимка: БГНЕС

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция.

Получени са над 1500 становища и предложения, които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект – това обясни пред БНР инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Законопроектът не се връща за цялостно преразглеждане, уточни той. В сформираната разширена работна група са включени както природозащитници, така и представители на университетските среди. Вече са проведени срещи с Фондация „Четири лапи“ и Българското дружество за защита на птиците.

Ако обществото наистина е против тези промени, ние ще се съобразим в края на краищата“, коментира Мирослав Маринов. Той заяви категорично, че „няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства“.

Относно използването на термовизия като средство за нощен лов, инж. Маринов отбеляза, че термовизията ще бъде средство само за откриване на обекта. Стрелбата ще се осъществява с уреди за нощно виждане.

Ще предложим такива промени, които ще се приемат с консенсус, подчерта Мирослав Маринов.

Относно намесата на армията и полицията в отстрела на диви прасета, Маринов поясни, че са имали предвид „служители на МВР и МО, които са ловци и имат право на подборен отстрел на дивя свиня“.

Санитарният отстрел ще се практикува само в определени региони, където плътността на дивата свиня е в определена концентрация, допълни още инж. Маринов.

Интервюто с инж. Мирослав Маринов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени