Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Място до прозореца" прави по-хубав "Манастирски ливади - запад"

"Място до прозореца“ е проект на художничката Катержина Шеда за софийския квартал "Манастирски ливади - запад", който ще се състои в две части през 2020 и 2021 г. Хората от квартала са поканени да се включат в художествена акция и да споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото, в което живеят.

"Манастирски ливади – запад" е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването и лошото качество на живот. На мястото на големите зелени пространства и малките къщи в миналото днес изникват една след друга жилищни кооперации. Често няма регулирани улици, тротоарите са тесни или съвсем отсъстват. В квартала има много малко градинки, липсват детски градини и училища, въпреки че има много млади семейства с деца. Няма и публични сгради като библиотека и читалище. Доминира частната собственост и отсъстват свободните места за среща на хората, обясни пред Радио София кураторът на събитието Владия Михайлова. 

Сред най-видимите проблеми е и този с паркиралите навсякъде коли, както и липсата на гледки към Витоша, макар и кварталът да се намира в непосредствена близост до планината.

Провокирана от всичко това художничката Катержина Шеда решава заедно с хората от квартала да помогне за промяна и подобряване на начина им на живот. Тя ги кани да се включат в акция и буквално да нарисуват това, което искат да се промени и подобри в средата, в която живеят.

Първото събитие – акция ще се състои на 31 октомври и 1 ноември 2020 г. на ул. „Казбек“. Това е една от основните улици в квартала, където от години се намира изоставената, незавършена конструкция на сградата „Родна стряха“, планирана още през 80-те като Дом на българите в чужбина. Към настоящия момент е решено, че скелето на тази сграда ще бъде разрушено и на негово място ще се построят училище и детска градина.

Как това обаче ще промени пространството наоколо и какви са желанията, мечтите и въображението за него на жителите на квартала?

Участниците в акцията на 31 октомври и 1 ноември ще могат да споделят това, като излязат с колите си на улицата, заедно със своето семейство, съседи и приятели и по указания, дадени от художничката Катержина Шеда, ще нарисуват директно през някой от прозорците на колите си, какво искат да добавят в пейзажа. Техните рисунки ще станат част от инсталацията на Катержина Шеда, която ще бъде показана в изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия в началото на декември 2020 г. През 2021 г. акцията ще бъде проведена още веднъж и тогава ще обхване целия квартал.

Катержина Шеда

Катержина Шеда е чешка художничка, чиято работа е близка до това, която може да се нарече социална архитектура. Тя се занимава преди всичко с проекти в различни места и пространства, които са свързани с обединяване и създаване на общности. Нейната художествена работа винаги предизвиква промяна и провокира хората да видят средата, в която живеят по нов начин, да открият неподозирани предимства в мястото, да създават и живеят заедно, да се стремят към по-добър начин на живот и общуване със света.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна