Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще се промени в данъчното облагане догодина

При извънредни обстоятелства бюджетните разходи ще могат да надхвърлят 40 % от брутния вътрешен продукт, а дефицитът- да надвиши 2 на сто, реши на първо четене бюджетната комисия в парламента. Депутатите одобриха промените в текстовете на Закона за публичните финанси. Също така новостите в данъчните закони получиха одобрение на първо четене. При дебатите тютюневите компании поискаха увеличаване на акциза върху цигарите, но това предложение не получи подкрепа от депутатите. 

Догодина фирмите ще декларират и плащат корпоративния си данък между март и юни, а не както беше досега - през първите три месеца на годината. Освен това връзката на софтуера за управление на продажбите с НАП ще бъде пожелателна, а не задължителна - текст, който предизвика полемика между депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Румен Гечев от БСП:

"Понеже на няколко пъти карахте фирмите така да се изръсят с по няколкостотин милиона общо за апаратура, нали, за апаратчетата, сега им казвате: "Благодаря ви за вниманието. Ако ги използвате апаратчетата, ще ви дадем по телевизията", нали така?", попита Гечев.

Менда Стоянова отвърна:

"Господин Гечев, тези дето са ги купили, могат да си ги откачат от НАП и да не могат да ги контролират, обаче ако решат да продължат да изпълняват наредбата, ще имат преференции".

Въвеждат се редица технически промени в данъчното законодателство, но и едно ново облекчение за доходите на физическите лица.

Заместник-министърът на финансите Росица Вълкова обясни:

"При ползване на услуги за ремонтни дейности с цел намаляване дела на сивата икономика и предотвратяване на възможностите за укриване на обороти и приходи от лицата, извършващи ремонтни дейности".

Предложението е от НАП, а то може да спести до 200 лева на данъка, но се получава единствено при заплащане на труд при подобрение или ремонт на жилището от българска фирма.

Тъй като щетите от пандемията ще тежат върху икономиката ни и догодина, ще можем да излезем от националните и европейски ограничения за разход и дефицит по консолидираната фискална програма:

"За разходи само свързани с мерки за лечение, икономически последствия, свързани с пандемията", обяви Вълкова.

За да се увеличат постъпленията в хазната и да се избегне шоково поскъпване на цигарите в идните години, когато ще се увеличат и минималните европейски акцизни ставки, от тютюневия бранш поискаха:

"Индексация от около 3%, което може би ще е с параметрите на средно годишната очаквана инфлация за периода, която индексация да бъде на 12 месеца, от полугодието на следващата година, за тригодишен период", заяви Кирил Георгиев от една от тютюневите компании.

Депутатите отхвърлиха искането с мотив, че до увеличаване на минималните ставки в Европейския съюз скоро няма да се стигне, а и страната ни може да поиска преходен период.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна