Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири приоритетни сфери в Националния план за възстановяване и устойчивост на България

Национален план: Иновативна, зелена, свързана и справедлива България

| обновено на 30.10.20 в 16:41
Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Четири приоритетни сфери са обособени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, който бе представен виртуално от вицепремиера Томислав Дончев. В него са обединени проектите, които страната ни ще защити пред Брюксел по инструмента „Следващото поколение Европейски съюз” и които ще бъдат финансирани от еврофондовете до 2027 година.

„Иновативна“, „Зелена“, „Свързана“ и „Справедлива“ България – така звучат имената на четирите стълба в националния план за възстановяване и устойчивост, в който се разпределят 16,7 милиарда евро от следващата многогодишна финансова рамки и 12,2 милиарда евро от инструмента „Следващото поколение Европейски съюз”.
В първия стълб основен акцент е върху образованието и науката, заяви Дончев:
„Планът включва четири основни стълба. „Иновативна България“ с основна цел повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, трансформирането й в икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж. Вторият основен стълб е „Зелена България“. Тук ще бъде инвестирана най-значима част от ресурсите на плана - 37 %. „Свързана България“ - с дял от 22 %. „Справедлива България“ - със специален фокус върху социалното включване“.
Енергийната ефективност, но не само саниране на сгради, е топ приоритетът в стълба „Зелена България”. При „Свързаност“ – дигитална и физическа инфраструктура, както и по-екологичен транспорт. Учене през целия живот, фокус върху уязвимите групи и електронизация са приоритетите в стълба „Справедлива България“.
В следващите два месеца всеки може да изпрати становището си по Националния план, за който е създаден и специален интернет портал.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна