Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Маджаров: Всяка болница трябва да е готова да разкрие Covid отделение

Снимка: БГНЕС

Няма здравна система, която да е напълно готова да посрещне нещо непознато като коронавируса. Нашата не прави изключение. Важното е, че се правят разумни стъпки, които се въвеждат постепенно, а пропуските се попълват“. Това коментира пред БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Според него един от пропуските е все още липсващото електронно направление за Covid тест.

Няма как да има болница, която да се надява, че ще остане „зелена“ без Covid отделение, защото, щом си включен в тази система, трябва да се възползваш и от благата, и от задълженията. Ролята на Министерството на здравеопазването е да стъпи здраво и да постави условията такива, каквито трябва да бъдат. Няма значение дали си частна, държавна или общинска болница. След като си покривал критериите да имаш договор с НЗОК, е недопустимо да твърдиш, че в момента не можеш разкриеш звено, което да приема Covid болни“.

В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Маджаров подчерта, че БЛС прави кампания за координация между студенти медици, които искат да работят като доброволци в Covid отделенията, и лечебните заведения:

„В повечето случаи в заявките виждаме необходимост за помощ извън Covid отделенията, за да се освободи ресурс, който да влезе в самото Covid отделение“.

По думите на д-р Иван Маджаров една от причините България да слезе от първите места в класациите за справяне с коронакризата към последните е, че „твърде много се успокоихме, защото при нас мина сравнително леко първата вълна през пролетта“:

„Хората виждаха ситуацията, ние се опитвахме да поддържаме една умерено здравословна тревога“.

Д-р Маджаров подчерта, че прекалено голямото затягане на колана към определени сектори, ако те са готови да спазват мерките, не е необходимо, защото ще ги превърнем само тях в изкупителна жертва.

„Трябва да дадем глътка въздух на тези, които правят усилия да спазват противоепидемичните мерки“.

Интервюто с д-р Иван Маджаров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!