Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Иванов: Всяко противопоставяне на чудовищата е полезно

Страхът ни държи будни, чрез него изкуството отправя послания, смята писателят

Благой Иванов
Снимка: Личен архив

Чудовищата в изкуството могат да бъдат всякакви, в живота – това сме самите ние. Човекът е най-ужасяващ и най-вреден. И това мнение не признак на песимизъм, а повик за опомняне. Има и прекрасни хора, а битката между доброто и злото е вечна.

Това посочи при гостуването си в Радио София кинокритикът и писател Благой Иванов, който заедно с художника Петър Станимиров издаде през 2019 г. книгата „Седемте градски гряха“.

По думите му всяко противопоставяне на чудовищата е полезно и положително, във всеки смисъл, с всякакви средства.

Страхът може да ни държи будни или да заспиваме с него.

В изкуството – литература, кино, дори музика, тази борба дава усещането за спектакъл, за куриоз, за благоговение, дава адреналин.

Отначало страшното забавлява, ако е контролирано, разсъждава Благой Иванов. По-сетне зад него се вижда символика и подтекст. И изкуството може да го използва, за да отправя послания.

Част от всекидневните недостатъци (страшилища) в обществото се банализират, но с натрупването се превръщат в сериозен проблем.

Будителите нямат нужда от допълнителен повод, за да бъдат морално, интелектуално и културно будни. Това са хора, които са такива по принцип. Нямат нужда от стимули, от медии, от награди. И може би в кризисни ситуации те се открояват“, допълни Благой Иванов.

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени