Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ може да намали подкрепата си за задлъжнелите страни, за да взимат заеми от фонда на ЕС

Европейската централна банка може да предложи по-малко щедра подкрепа за задлъжнелите правителства, когато през следващия месец подготви допълнителен пакет от стимули, за да ги накара да кандидатстват за заеми от Европейския съюз, които са обвързани с продуктивни инвестиции, посочиха източници на агенция Ройтерс.

На срещата си през миналата седмица ЕЦБ обеща да одобри повече стимули на заседанието си през декември, за да помогне на страните от еврозоната да се справят с втората вълна от коронавирусна пандемия, която включва и нови рестриктивни мерки, които ще ограничат допълнително икономическата активност.

Четири източника на Ройтерс заявиха, че централните банкери обсъждат дали ЕЦБ трябва да разшири своята програма за Спешни пандемични покупки (PEPP), което й дава безпрецедентна гъвкавост при закупуване на облигации от която и да е държава, или пък да увеличи редовната програма за закупуване на активи (APP), при която обаче покупките на активи трябва да отразяват относителния размер на всяка държава в еврозоната и в капитала на ЕЦБ.

Подобна идея да се ограничи достъпа до свръх евтиното финансиране от страна на ЕЦБ е факт, след като пандемичната програма PEPP толкова намалил разходите по заеми за задлъжнели правителства като тези на Испания и Португалия, че те избягват заемите от ЕС, обвързани с "дигитални и зелени" инвестиции.

Съставът на новия стимулиращ пакет трябва да бъде определен на заседанието на ЕЦБ на 10 декември, като източниците на Ройтерс заявиха, че може да бъде постигнат компромис, при който се разширят и двете програми PEPP и APP, но първата остане основен инструмент.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на тази информация на Ройтерс.

Агенцията допълва, че разликата между двете програми е съществена и решението ще има последици за това колко голяма помощ може да окаже ЕЦБ на най-задлъжнелите страни от блока.

След първата вълна на коронавирусна пандемия през пролетта ЕЦБ започна да купува прекалено много италиански и испански облигации по програмата PEPP, спомагайки за намаляване на доходността на облигациите на двете силно задлъжнели държави до нивата от преди пандемията. Това беше добре дошло облекчаване за техните правителства по време на първоначалния стрес от коронавирусната криза.


В същото време обаче тези евтини заеми на ЕЦБ правят взимането на заеми от фонда "Следващо поколение ЕС" по-малко привлекателни.

Тази форма на официален кредит от ЕС, разкрита в отговор на Covid-19, трябва да се похарчи за зелени или цифрови проекти и да бъде проверена от ЕС, правейки я по-малко привлекателна за правителствата от продажбата на облигации, когато разликата в лихвените проценти е малка.

Все още нито едно европейско правителство не е кандидатствало за заеми от фонда "Следващо поколение ЕС“, а страни като Испания и Португалия не бързат да вземат подобни заеми.

Според източниците на Ройтерс това е раздразнило някои от членовете на ЕЦБ, които се страхуват, че правителствата няма да харчат продуктивно събраните пари. Те се застъпват за това новият стимул на ЕЦБ да бъде насочен към отдавна установената програма за "количествени облекчения" APP , което би ограничило безконтролното финансиране на различни страни членки на ЕЦБ съществуващите предварително определени квоти, известни като капиталов ключ.

Според същите членове на централната банка удължаването на Спешните пандемични покупки на облигации (PEPP) и след юни догодина не е оправдано.

Други членове на ЕЦБ обаче твърдят, че еврозоната все още се намира в острата фаза на пандемията и програмата PEPP трябва да продължи в съответствие със собствените насоки на централната банка.

Дебатът започна да се разгаря и в публичното пространство.

Във вторник управителят на холандската централна банка Клаас Нот заяви, че програмата PEPP е временен инструмент, но Европа все още е в извънредна ситуация при влошаващите се инфлационни перспективи.

Ден по-рано членът на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш пък посочи, че гъвкавостта на PEPP не трябва да се разпростира върху други схеми, които трябва да останат обвързани от т.нар. "червени линии" на банката.

ЕЦБ вече изчерпа почти половината от огневата мощ на програмата PEPP в размер на 1,35 трилиона евро, която самата банка обяви, че ще продължава да използва до следващия юни.

На Италия се падат малко над една четвърт от националните държавни облигации, закупени по пандемичната спешна програма, а на Испания - 17%, което е в значително несъответствие с квотите на двете държави в капитал на ЕЦБ.

Същевременно стандартната програма за "количествени улеснения" APP е на стойност от 20 милиарда евро на месец плюс допълнителен пакет от 120 милиарда евро за настоящата година, който вече е почти изразходван, посочва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна