Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Covid мерките на правителството - след дъжд качулка

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

След дъжд качулка. Така здравният експерт Аркади Шарков определи пред БНР взетите от правителството допълнително мерки за справяне с коронакризата.

Пари има и ще се дадат, но лекарите започнаха да се разболяват и по места няма достатъчна обезпеченост. Има ресурс от легла, но въпросът е, че интензивните отделения не са достатъчни и добре оборудвани, както и не са обезпечени откъм лекари и медицински сестри“.

Според Шарков липсва контрол по спазване на мерките.

„Що се касае до здравната система, тя издържа през пролетта. Притеснително е, че сега други заболявания остават нелекувани. Например, за пациенти с инсулт или с инфаркт лечението закъснява с 8-9 дни, а това задълбочава проблемите. Спирането на плановия прием не беше правилна политика“, допълни експертът в предаването „12+3“.

По думите му е адекватно да има болници с по-голям наплив от пациенти с Covid-19 и такива, които при нужда да разкриват отделения

„Министерството на здравеопазването има желание да постави условия и изпълнение на мерки и стратегии, но от страна на Министерския съвет промените биват парирани или видоизменяни с оглед на това какво ще кажат хората. Така политика трудно се прави, здравна и национална“. 

Интервюто с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!