Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият анализатор Георги Ангелов:

Шанс за възстановяване от Covid кризата: Подкрепа за доходите, заетостта и бизнеса

Снимка: архив БНР

Българската икономика има шанса да се възстанови от Covid кризата през следващите две години, ако с европейски и бюджетни средства бъдат подкрепени доходите, заетостта и бизнеса. Оптимистичните прогнози преобладават, при условие че не се допусне ново затваряне на държавата.

Планираните до края на годината антикризисни мерки могат да бъдат поети без проблеми от бюджета, в който все още има повече от 600 милиона лева излишък.

Притеснения не трябва да има и за следващата година, ако икономиката ни не се затваря, а властта заложи на подкрепата на доходите, на заетостта, на плана за възстановяване, който ще ни позволи достъпа до фонда за възстановяване на ЕС и споразумението за партньорство, казва икономистът Георги Ангелов.

"Това са основните инициативи, които ще дадат възможност България да получи близо 49 милиарда лева за следващите седем  години. Колкото по-бързо подготвят тези документи, толкова по-бързо ще получим достъп до тези средства, тоест още тази и следващата година част от тези средства ще могат да се използват."

С европейски средства и с парите в бюджета, предвидени за догодина, страната ни ще може да се справи с кризата, като стимулира доходите и заетостта и потреблението на населението.

"Вече трябва да мислим и за мерки, за да се стимулират фирмите, които наемат хора, които разширяват производството, които имат пазари и могат да инвестират и да растат, за да можем да минем към фаза на възстановяване. Почти всички прогнози за България отчитат някъде през 2022 година да се възстановим от кризата", коментира още Георги Ангелов. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна