Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10 ноември всеки е с особено мнение

Преди 31 години хиляди българи имаха големи надежди за бъдещето на родината
Снимка: Радио България

Това, че по-младите хора знаят малко (или нищо) за 10 ноември 1989 г. и времето преди тази дата, може би е здравословно за тях. Те живеят свободно и не се интересуват толкова от политика. Имат възможност да пътуват и да учат по света. Да живеят така, както родителите им не са можели. Преди 31 години хората не можеха да пътуват и да говорят свободно. Системата ги е принуждавала да бъдат лъжци и лицемери.

В това е убеден журналистът Даниел Ненчев. Той е автор на книгата "Идеи без граници“, издадена по повод 30-годишнината от демократичните промени в България.

По думите му проблемите и травмите от миналото могат и да се повторят, ако не ги познаваме, ако нямаме памет за тях. Той цитира Георги Господинов, който в последната си книга „Времеубежище“ казва: „Колко по-малко памет, толкова повече – минало“.

Ненчев посочи като добър пример образователната система в скандинавските страни, където се учат не просто дати, а феномени – например тоталитаризъм, и историческия контекст за появата и проявлението му.

Според младия Даниел Ненчев доброто образование и здравеопазване по онова време е само мит. А разочарованието у по-възрастните той обясни с хората, които са се възползвали от идеализма им.

Чуйте разговора с журналиста, както и анкетите с млади и възрастни софиянци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна