Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Маските за лице защитават както носещите ги, така и икономиката

Снимка: Pixabay

Носенето на маска за лице не само предпазва другите хора от заразяване с коронавируса, но също така защитава и носещия ги и дори икономиката, обявиха от Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control, CDC) в едно от най-изричните им одобрения за ползването на маски в настоящата коронавирусна пандемия.

В научен доклад, публикуван във вторник и цитиран от агенция MarketWatch, CDC каза, че "макар маските да са предназначени предимно да намалят емисията на натоварване с вируси капчици", те "също така помагат за намаляване на вдишването на тези капчици от потребителя на маската".

"Експерименталните и епидемиологични данни подкрепят общественото носене на маски, за да се намали разпространението на SARS-CoV-2 (официалното наименование на коронавируса)", посочват от CDC. "Превантивната полза от носенето на маски се дължи на комбинацията от контрол на източника и лична защита за ползвателя на маската. Индивидуалната полза се увеличава с увеличаване на използването на маски от обществеността".

С други думи, колкото повече хора носят маски в дадена общност, толкова по-малко ще се разпространява коронавирусът.

Център за контрол на заболяванията в САЩ

CDC отбеляза също така и икономическа полза от това, цитирайки анализ, използващ американски данни, който установява, че "увеличаването на всеобщото носене на маски с 15% може да предотврати необходимостта от локдауни и да намали с до 1 трлн. долара свързаните с това икономически загуби, или около 5% от брутния вътрешен продукт на САЩ".

По-рано на брифинг през юли CDC беше по-колеблив в препоръката си за носене на маски, казвайки, че маските са най-вече ефективни за спиране на хората с Covid-19 да разпространяват вируса на други.

В своя доклад от вторник Центърът за контрол на заболяванията заяви, че седем проучвания са "потвърдили ползата" от всеобщото носене на маски за предотвратяване на разпространението на коронавирус. "Проучванията показват, че маските от плат също могат да намалят излагането на носителите на инфекциозни капчици".

Докато мнозина в администрацията на Тръмп - включително самият президент - се съмняват в ефективността на маските, експертите по обществено здраве отдавна настояват за тяхното използване. Новоизбраният президент Джо Байдън обеща да настоява за носене на маски в цялата страна след встъпването си в длъжност.

Новите открития на CDC идват, тъй като пандемията се влошава в голяма част от Съединените щати. До този момент са потвърдени над 1 милион случая на коронавирус от началото на ноември, докато ежедневните инфекции са повече от 100 000. Към днешна дата в САЩ са регистрирани повече от 10,2 милиона случаи на коронавирус и близо 240 000 смъртни случая от началото на пандемията, според данните от университета Джонс Хопкинс. И по двата показателят САЩ са на челно място в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени