Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Аврамова: Локдаун не е удачно решение в настоящата обстановка

Планът за възстановяване и устойчивост залага на по-интелигентни системи за енергийна ефективност

Петя Аврамова
Снимка: БГНЕС

Правителството се съобразява с мнението на експертите, а те смятат, че един локдаун не би бил удачен в настоящата обстановка. След локдаун вирусът няма да изчезне и хората ще трябва пак да търпят ограничителни мерки. Хората, които са здрави, които са преболедували, трябва да ходят на работа, да имат нормален живот, защото и психически тази епидемия дава отражения“. Това коментира пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.  

Планът за възстановяване и устойчивост е в процес на обществено обсъждане. Общините са бенефициенти по този план. От трите милиарда лева, които ще бъдат отделени за енергийна ефективност по единия от стълбовете - „Зелена България“, 1 милиард и 728 милиона ще бъдат насочени към повишаването на енергийната ефективност в жилищния сграден фонд, поясни министър Аврамова. Новият елемент е енергийна ефективност на системите за външно изкуствено осветление.

„Около 90% от този милиард 728 милиона ще бъдат за многофамилни жилищни сгради“, уточни тя. По този план вече ще могат да се санират и еднофамилни жилищни сгради.

Санирането на имотите на хората с вече придвижени документи по националната Програма за енергийна ефективност, които чакат, ще бъде прехвърлено и придвижено по новата програма с Плана за възстановяване и устойчивост. Над 3000 са подадените документи, които са в Българската банка за развитие. Има и обекти, които чакат по ОП „Региони в растеж“, посочи Петя Аврамова.

В следващия програмен период ще можем да санираме над 3 хиляди обекта“.

Колко ще доплащат собствениците за саниране? Разработват се 4 варианта, така че собствениците на жилища в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради да нямат собствено финансиране в момента на извършване на тази дейност по саниране и енергийна ефективност, стана ясно от думите на Аврамова.

2022 многофамилни жилищни сгради са в Програмата за енергийна ефективност, която беше финансирана с 2 милиарда лева. В Плана за устойчивост са заложени не само външни изолации, подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация на покривни конструкции, а и по-интелигентни системи за енергийна ефективност, подчерта Аврамова.  

Относно проектозакона за водоснабдяване и канализация, който бе критикуван от бившия омбудсман Мая Манолова и от сегашния Диана Ковачева, министърът на регионалното развитие посочи, че се спекулира с твърденията за повишение на цената на водата.

„Спекулативно е твърдението за повишаване на цената на водата. В закона такива текстове няма, изрично е записано, че се запазва социалната поносимост на цената на водата“, отбеляза Петя Аврамова. Има текст в закона, който разписва подпомагането на уязвимите потребители през наредба, уточни тя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!