Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурсът „Веселин Ханчев“ в годината на интроспекцията

Преслава Виденова
Снимка: @LibraryRodina

След финала на тазгодишното 37-о издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ двама от тримата членове на журито Васил Видински и Ина Иванова (третият е Иво Рафаилов) споделят впечатленията си от стиховете на 142-мата участници.

В 2020, година на сериозни политически и социални сътресения, стихотворения за конкурса изпратиха рекорден брой младежи между 14 и 25 години. Обединяваща тема се оказа вътрешния свят – бягството от лавината големи събития, която ни затрупва всеки ден. На какво се дължи това според Ина Иванова и Васил Видински?


Голямата награда – статуетката „Златното яйце“ – и шанса да издаде първата си стихосбирка получи 23-годишната Преслава Виденова. Втори награди спечелиха Стефан Кичев на 23 години и Мария Игнатова на 20 години. Третата награда бе дадена на 24-годишната Калина Стоянова.

В онлайн среща Преслава Виденова разказва за отношението си към писането и чете едно от по-дългите си стихотворения, участвали в конкурса.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.