Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Чрез търгове ще могат да се дават заместващи капацитети на работещи централи

1-ви януари студеният резерв трябва да отпадне

Валентин Николов
Снимка: БГНЕС

Поредните промени на един от най-често променяните закони - този за енергетиката, бяха внесени в Народното събрание. Този път те са свързани с така наречения студен резерв, чийто начин на определяне предизвика недоволство в част от обществото. А недоволството, най-общо казано, идва от това, че за резервните мощности от студения резерв държавата плащаше, за да не работят, а да бъдат готови за работа, когато и ако се наложи. Част от тези мощности обаче, тогава когато наистина имаше недостиг на ток в страната, не успяха да заработят.
"Досега нашата система се регулираше чрез студен резерв, който се даваше на предприятия, които произвеждаха електрическа енергия като те заделяха част от своята мощност и при необходимост те запалваха тези блокове, регулираха системата или заменяха отпаднали мощности поради някакъв вид аварии. Сега с новия регламент - европейски, който трябва да влезе от 1-ви януари, студеният резерв трябва да отпадне, ние променихме закона и дадохме на „ТЕЦ Марица Изток 2“ да прави това нещо със заповед на министъра и вече чрез конкурентно начало, чрез търгове ще могат да се дават заместващи капацитети на работещи централи, първо повишаваме ликвидността на пазара на електрическа енергия като не задължаваме да имат свободни мощности и след като те работят те могат да намалят своето производство или да го увеличат и това може да стане в рамките на минути, а не както в стария случай с часове, а знаете, че една зима не можа въобще да стартира студеният резерв", коментира Валентин Николов, председател на парламентарната енергийна комисия. 


Ако една централа работи с намалена мощност и отпадне някъде другаде мощност, Електроенергийният системен оператор може да го задължи да повиши своята мощност, компенсирайки другата като плаща за тази услуга директно на този производител, обясни Николов.

"Няма да се плаща за мощности, които не работят".

Една от промените в Закона за енергетиката е свързана с това всички бъдещи възобновяеми източници да не плащат 5% такса за производство, която е въведена за абсолютно всички:

"Това се прави с няколко цели. Първата цел е, че ние трябва да постигнем до 2030 г. увеличаване на възобновяемите източници, ако не ги постигнем ще трябва да купуваме задължително от всички други, които са постигнали тези цели. Втората цел е, че фондът към момента, който има за цел да балансира финансово системата, т.е. да плаща разликите на възобновяемите източници, дългосрочните договори, събира в момента достатъчно финансов ресурс, така че да си изпълнява тези ангажименти, т.е. той не е банка, за да продължаваме да вдигаме неговите приходи и след 2023 година очакваме да отпаднат такива дългосрочни договори." 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна