Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Томов: Далече сме от колективен имнунитет

Данко Калапиш: Може би електронното обучение е нашата спасителна риза

Снимка: БГНЕС

По броя на починалите може да се направи груба оценка на броя на заразените. Около 300-400 хиляди е горната граница на заразените, което означава, че сме много далече от какъвто и да е потенциален колективен имунитет. Това каза пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. „Тоест, да очакваме това скоро да премине от само себе си не може да се случи“, посочи той в предаването „Преди всички" относно хода на пандемията у нас.

Лъчезар Томов  Снимка: Ани Петрова

„В момента имаме, по мои оценки, около 7 хиляди случая на ден, при 4 хиляди докладвания, което е страшно много за нас“, коментира Томов. 

Най-важните данни по думите му са тези за броя на починалите. Извън официално регистрираните случаи на починалите с Covid-19, неофициалните се оглеждат в статистиката на НСИ, а за 44-та седмица има скок с 600 случая над средно очакваното, поясни математикът.

Разбира се, ще има и косвени жертви на Covid, тъй като хората се плашат да ходят в болница, редовните прегледи не ги правят. Има хора, които не могат да получат помощ навреме, спешна. Когато има епидемия и се препълват болниците, страдат всички“. 

„Хоспитализираните пациенти вече не са ни надеждни, защото средно 15 до 20% от откритите, активни случаи би трябвало да се хоспитализират, което означава, че би трябвало да са там в момента между 10 и 14 хиляди души, а се хоспитализират доста по-малко“, изтъкна още Лъчезар Томов. Той даде пример с мерките в Корея. 

„Начинът, по който Корея ограничи епидемията с минимални затваряния, беше с огромно количество тестове, с изпреварващо тестване, дори пунктове за тестване от колата“. 

Данко Калапиш  Снимка: БГНЕС

За директора на 107-о ОУ в София Данко Калапиш „не е най-добрият вариант електронното обучение, но може би то е нашата спасителна риза в момента“. Децата от 3-ти до 7-и клас в училището в момента учат дистанционно, девет са активните случаи на преподаватели. Преди да излязат в режим електронно обучение, са имали 19% отсъстващи ученици и около 20% липсващи учители. Моделите, които МОН предлага, са добри от гледна точка на това да няма струпване на деца на едно място, подчерта Калапиш.

През януари - февруари вероятно ще се наложи преминаване изцяло към онлайн обучение за няколко седмици, когато грипната обстановка се усложни, посочи училищният директор.

Училищата бяха основният ускорител на случаите, твърди от своя страна Лъчезар Томов.

Интервюто с Лъчезар Томов и с Данко Калапиш можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна