Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е болничен за гледане на здраво карантинирано дете и в училищна възраст

Снимка: БГНЕС

След като в ефира на „Хоризонт“ от КНСБ неколкократно алармираха, че хора под карантина остават без доходи, тъй като не се издават болнични листове и са принудени да използват неплатени отпуски, слушателка „Хоризонт“ сигнализира за още един проблем – лични лекари отказват да издават болничен лист на родител със здраво карантинирано дете до 12-годишна възраст. Причината е в Наредбата за медицинската експертиза, която регламентира правилата за издаване на болничните листове и в която липсва хипотезата за деца, които не ходят на училище заради карантина. 

Сигналът на слушателката е получен във „Вашата история“ на сайта на Българското национално радио. Тя е майка на две деца - едното на 9 години и половина и другото - на 2 години и половина. По нейно желание ще остане анонимна и условно ще я наричаме Кристина. Тя алармира, че личните лекари не могат да издадат болничен за карантиниран контактен ученик до 12-годишна възраст, ако не е болен. Така родителят трябва да ползва неплатен отпуск, за да гледа детето 10 дни:  

"Целият клас беше поставен под карантина заради болно детенце. Когато се обърнах към личния лекар за болничен, ми беше отказан с аргумента, че в Наредбата за медицинска експертиза, в члена, в който се описва издаването на болничен в такъв случай на контактно карантинирано дете, е записано, че могат да издават личните лекари само на деца, върнати от детско заведение. Така за едно детенце, което е от предучилищна възраст в училище - до 12-годишна възраст, не могат да получават родителите болничен за гледането на това дете. След майчинството за малкото ми дете съм използвала цялата си отпуска. Сега съм в неплатена отпуска, за да я гледам, докато видя накъде ще се развие ситуацията с коронавируса и да мога спокойно да се върна на работа". 

И още: 

"Затварят се децата, затварят се и родителите, за да ги гледат, защото по закон до 12-годишна възраст децата не бива да останат сами".

Кристина предлага и решение на проблема: 

"Институциите да променят Наредбата, за да обхваща децата до 12-годишна възраст".

Действително в сега действащата Наредба за медицинската експертиза изрично е записано, че временна неработоспособност е налице в определени случаи, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи. Това са, например, общо заболяване; злополука; належащ медицински преглед или изследване; карантина; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението. 

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова потвърди, че болничен може да се издаде само за дете, върнато от детска градина. "Вината не е в нас, такава е Наредбата".

Д-р Николова припомни атаките, които периодично се отправят към личните лекари за неправомерно издавани болнични листове. 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров обаче е категоричен, че няма нужда да се променя Наредбата и в нея изрично да се дописва и думата училище: 

"Направихме наше проучване и няма да бъде върнат болничен. От НОИ е уточнено, че този член се отнася в настоящата ситуация и за ученици. Няма причина някой да се притеснява, че за издаден болничен по такъв повод няма да му бъде заплатен".

Помолена за коментар защо с д-р Маджаров се оказват на противоположни позиции и защо не се инициира дискусия от лекарското съсловие нужна ли е промяна в Наредбата, или не, доктор Николова каза: 

"Това е нещото, което в този момент остава в периферията на борбата с коронавируса... Нещата са много драматични в това отношение".

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна