Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различията между Северна Македония и България - ще бъдат ли преодолени

Снимка: БТА

В Скопие нямаше изненада от решението на България. Само крайни македонисти вярваха, че България ще бъде притисната и ще подпише всичко, което се иска от македонската страна“. Коментарът направи пред БНР журналистът Владимир Перев.

По думите му антибългарската кампания в Северна Македония не е спряла от над 100 години и никой не търси сметка какво се пише или говори за българите. 

„Ежедневно се чуват обиди към българското минало, българската история, към български политици... Македонистите са по-простата част на македонското общество, заемат позициите в парламента и в бизнеса, обикновеният македонец мисли все още, че Русия ще му помогне или че Меркел ще измъмри Бойко Борисов“.

В предаването „12+3“ с коментар по темата се включи и доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН: 

Дали ще преодолеем различията, зависи от готовността на Скопие да направи крачките към истината... В Македония има сериозна криза на идентичността... Като държава не отиграхме добре посланията, които идваха от Скопие. Липсваше ни стратегия за Македония. Единственото логично действие сега беше вето, но то няма да ни върши работа в перспектива. България трябва да преосмисли политиката си и от пасивна и непоследователна трябва да бъде трансформирана към проактивна политика“. 

Интервюто с Владимир Перев и с доц. Спас Ташев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени