Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магически бирени еликсири от Сливен

Брадатият крафт бираджия от Града на 100-те войводи Йордан Ченков е производител на интересни видове пиво, някои от които вероятно са уникални със самардала, тиква, джинджифил, мед и лайка. Освен че звучат като полезни за здравето, Даката – както е известен в Сливен Йордан Ченков, твърди, че наистина са лечебни. Той и неговите двама партньори са започнали бирената си авантюра с помощта на краудфъндинг кампания и за 15 дни успяват да наберат сумата, която не им е достигала за поставяне на началото.

Даката започва да „експериментира” с крафт бира в домашни условия и за лична консумация. А защо самардала в бира? Защото е специфичен местен вид за Сливенския регион (въпреки че Даката сподели, че се ползва и на някои места в Италия, но не и за бира) и така се получило единствено по рода си пиво. По-класическите изпълнения и близките до типичния вкус на потребителя обаче се поръчват повече, са наблюденията до момента. Въпреки това бавно експериментаторите се увеличават:

„В началото по-скептично подхождаха, особено към бирата с тиква например, но сега вече тя има доста почитатели. Трябва да отбележим обаче, че тя все пак е сезонна – правим я, само когато има тикви.”

Крафт бирите на Даката се отличават с красиви етикети. И странно, но факт – невинаги авторите на тези творби са опитвали от „оригиналното произведение”, за да се вдъхновят подобаващо. Използвани са други похвати. На бирата със самардала например е изобразена Янка. Защо? Обяснява Даката:

„Янка" е наименованието на растението в английската литература. Вероятно не се чете както четем думата ние, българите, но се изписва по подобен начин.”

Имат ли различните бири различни мезета?

„Най-вече бирите вървят с жега и слънце. Бирата с мед и джинджифил обаче, тъй като е по-силна, не е за най-топлото време."

За производствения процес:

„Фабриката ни е много малка. Повечето хора даже се учудват колко малко място заема. Една част от машините си ги сглобявахме ние, други преправяхме, останалите купихме от Китай.”

Даката „готви” в пивоварната си нов вид бира, може би не толкова ексцентрична, но със сигурност силна. Казва, че тя ще върви освен с традиционните мезета и с... шоколадови сладки! Оказва се, че първенец по употреба на крафт бирите му е София, така че Сливен – не му мисли и започвай да пиеш повече бира!

Цялото интервю с Йордан Ченков чуйте в звуковия файл.

Снимки: пивоварна „Трима и Двама”


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна