Даката започва да „експериментира” с крафт бира в домашни условия и за лична консумация. А защо самардала в бира? Защото е специфичен местен вид за Сливенския регион (въпреки че Даката сподели, че се ползва и на някои места в Италия, но не и за бира) и така се получило единствено по рода си пиво. По-класическите изпълнения и близките до типичния вкус на потребителя обаче се поръчват повече, са наблюденията до момента. Въпреки това бавно експериментаторите се увеличават:
„В началото по-скептично подхождаха, особено към бирата с тиква например, но сега вече тя има доста почитатели. Трябва да отбележим обаче, че тя все пак е сезонна – правим я, само когато има тикви.”
Крафт бирите на Даката се отличават с красиви етикети. И странно, но факт – невинаги авторите на тези творби са опитвали от „оригиналното произведение”, за да се вдъхновят подобаващо. Използвани са други похвати. На бирата със самардала например е изобразена Янка. Защо? Обяснява Даката:
„Янка" е наименованието на растението в английската литература. Вероятно не се чете както четем думата ние, българите, но се изписва по подобен начин.”
Имат ли различните бири различни мезета?
„Най-вече бирите вървят с жега и слънце. Бирата с мед и джинджифил обаче, тъй като е по-силна, не е за най-топлото време."
За производствения процес:
„Фабриката ни е много малка. Повечето хора даже се учудват колко малко място заема. Една част от машините си ги сглобявахме ние, други преправяхме, останалите купихме от Китай.”
Даката „готви” в пивоварната си нов вид бира, може би не толкова ексцентрична, но със сигурност силна. Казва, че тя ще върви освен с традиционните мезета и с... шоколадови сладки! Оказва се, че първенец по употреба на крафт бирите му е София, така че Сливен – не му мисли и започвай да пиеш повече бира!
Цялото интервю с Йордан Ченков чуйте в звуковия файл.
Снимки: пивоварна „Трима и Двама”