Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Правителството няма самочувствие да наложи по-строги мерки

Изключително хаотично е говоренето по темата за Covid-19

Снимка: БГНЕС

"Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и каквото и да направят управляващите - винаги ще има недоволни. Прави впечатление, че през март и април правителството предприе откровено милиционерски мерки, свръх мерки, а сега няма самочувствието да го направи, а данните показват, че сега сме в 10 пъти по-тежка ситуация от тогава", коментира в "Политически НЕкоректно" проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието и добави:

"Свидетели сме на едно изключително хаотично говорене по темата за коронавируса, дори хаотично експертно говорене - от математик до лекар и от академик до магазинер и шеф на футболен клуб. Този хаос не в полза на никого".

По думите му има липса на легитимация на управляващите след протестите през лятото.

Оставането на власт на правителството на Бойко Борисов ще му струва висока цена, прогнозира проф. Вълчев:

"Той е избрал този начин и с мирни средства никой не може да свали правителството. Ако оставим на страна общата делегитимация, това правителство не се много различно от което и да е друго правителство - в него има и добри, и лоши министри. Единственото, което го отличава, е, че на една трета от министрите дори не можем да им запомним имената".

Според него не би било изненадващо, ако на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ отново спечелят вота, но изказа съмнение, че това ще се случи:

"Трудно е да се правят предвиждания, защото ситуацията не е нормална. Една част от хората са изплашени от това, което става, други се стремят максимално бързо да се върнем към нормалното състояние. Едни виждат икономически възможности в тази ситуация, други се притесняват за своите доходи. Аз очаквам през пролетта нещата да се уталожат, дано и по-рано това да стане".

Дистанционното обучение като бъдещето на образованието

"Преди да започне кризата с вируса мнозина считаха, че дистанционното обучение е бъдещето на образованието. ... Надявам се, че сега всички разбраха, че общуването между учителя и учениците, между професора и студентите не е просто въпрос на знакова система, която върви по кабела или без кабел. Това е въпрос на много други неща, които дистанционното обучение отнема. ... Личното ми мнение е, че колкото по-бърза се върнем към нормалната среда, толкова по-добре".

Казусът "Проф. Михаил Мирчев" 

Студентското общество за равенство поиска отстраняването на проф. Михаил Мирчев заради ксенофобия, расизъм и национализъм в неговите лекции в открито писмо до ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Български преподаватели и изследователи в чужбина застанаха зад протестно писмо срещу лекциите на проф. Мирчев.

Проф. Даниел Вълчев заяви, че е "много грозно един университетски преподавател да не знае мярката", особено когато младите хора му имат доверие и имат очаквания от гледна точка на знания, но и на поведение, а той да се отклони от това. Той определи случая като много важен заради това, че личното му схващане за задачата на хората на науката и на университетските хора е по-скоро да сеят съмнения, отколкото да жънат убеждения:

"Работата на политиците е да създават консенсуси в обществото, университетският човек трябва да сее съмнение. Въпросът е, когато си на катедрата, докъде е твоята свобода да изразяваш позиция и свобода да сееш съмнение, има ли ограничение. Това опира до големия въпрос за свободата на словото. ... Има ли граници какво мога да кажа на своите студенти? Всичко ли мога да кажа за всеки, за всяка религия? Този въпрос в Западния свят не е решен".  

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Даниел Вълчев в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна