Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деляна Симеонова: Проф. Мирчев вменява на бъдещите социални работници опасни нагласи

Михаил Мирчев
Снимка: БГНЕС

Български преподаватели и изследователи в чужбина застанаха зад протестно писмо срещу лекциите на проф. Михаил Мирчев. Случаят придоби гласност, след като Студентското общество за равенство алармира за лансиране на расистки стереотипи по време на заниманията със студентите. По казуса се самосезира и Комисията за защита от дискриминация. Предстои Етичната комисия на Софийския университет да се събере на извънредно заседание.

Начинът, по който бъдещите специалисти се обучават по време на тези лекции, е много притеснителен, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Деляна Симеонова. Тя има магистратура по социална работа в „Хънтър Колидж" в Ню Йорк, работи по социални проекти, един от организаторите е на международна група на българи в чужбина за свят без расизъм и ксенофобия.

Симеонова вижда в лекциите на проф. Мирчев вменяване на нагласи, на настройки в социалните работници, които са много опасни“.

„Професор Мирчев използва своята власт на преподавател, за да създаде нагласи, които поставят социалните работници в по-висока позиция от хората, с които те ще работят. Вменява изключително отречени от науката расови теории за генетична предопределеност.“

Формулировката на курса е „Работа с етногрупи“. Такава формулировка в социалната работа никъде не сме виждали, изтъкна Симеонова пред БНР. По думите й социалната работа е свързана с хора, с индивиди, семейства и разглежда човека от гледна точка на специфичните му трудности, не разглежда хората като етнически групи.

Не става дума за свобода на словото, категорична е Деляна Симеонова. „Става въпрос за нещо друго – за употреба на властова позиция, за възпитаване и формиране на нагласи в хора, които след това ще имат власт над други. Тези хора, с тези нагласи след това ще взимат решения, ще определят социални услуги“, коментира тя.

Роми, турци, помаци, бежанци преподавателят квалифицира като примитивни, цивилизационно на по-ниско ниво, допълни сънародничката ни, която се занимава със социална работа в Ню Йорк.

Все още нямаме отговор от УНСС, от чийто сайт се вижда, че проф. Мирчев „тези наукообразни и псевдонаучни теории там ги преподава от много години“, посочи още Деляна Симеонова.

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени.  „ Книгата може да е и храна, и лекарство  – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение,..

публикувано на 27.11.20 в 06:53

Растителният свят във фокуса на Европейската нощ на учените

Европейската нощ на учените през 2020 ще се проведе от 27 до 29 ноември. В инициативата участват стотици учени от изследователски институции и организации в над 25 населени места в България. Фокус на събитията тази година е темата за растителното здраве, за бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на..

публикувано на 26.11.20 в 20:34

Ще оцелеят ли галериите при затварянето заради коронавируса

Частните галерии и художниците ще понесат загуби при обявеното от правителството затваряне от 27 ноември до 21 декември заради пандемията от Covid-19. "Декември месец е един от най-печелившите месеци за галериите, тогава хората най-много ходят по изложби и тогава ние правим една много интересна изложба - предколедна, наистина ще бъде доста..

публикувано на 26.11.20 в 13:33
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Речта на омразата на етническа основа е исторически изстрадана

Нашето законодателство вменява на ръководителите на висшите училища да санкционират негативните стереотипи , поясни пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация,  правозащитник от екопротестите преди 1989 г., бивш програмен директор на SOS Детски селища и носител на международни награди за защита на човешките права...

публикувано на 26.11.20 в 13:04
Строителни дейности в основно училище „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

Не е ясно кога ще бъде завършен ремонтът в ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч

На днешното заседание на Общинския съвет в Ловеч ръководството на общината ще отговаря на питане на общинския съветник Минчо Казанджиев за изплатените средства по проекта за изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство в ОУ „Проф. Димитър Димов “. Строителните дейности там започнаха още през лятото на 2018 г., но от..

публикувано на 26.11.20 в 11:18
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова: Затварянето отново засяга най-силно децата и хората с увреждания

Най-засегнати при налагането на каквито и да било ограничения са децата и хората с увреждания , припомнят от Българския хелзинкски комитет (БХК) на прага на новото затваряне на редица дейности и обекти в страната от утре. През последните месеци сме свидетели на демонстративно бездействие на здравните власти, а сега отговорността отново се..

публикувано на 26.11.20 в 10:27

Ще има ли отказ за субсидиране на некоректни платци на наеми и аренди в земеделието

Предложения за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители обвързват плащането на ренти и аренди с правото на субсидии за земеделските производители. На този етап предстои по-широка дискусия.  Тези промени са предложени между първо и второ четене, но след обсъждане в парламентарната комисия по земеделие са оттеглени от..

публикувано на 26.11.20 в 09:48