Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациент в критично състояние в лабиринта на здравната система

Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица, във фаталния съботен ден, когато 36-годишен мъж почина в Бургас, след като четири часа различни болници отказаха да го приемат за лечение на тежка бронхопневмония, а по-късно се оказва, че е и с коронавирус, друг мъж - на 78 години, се сблъска с абсурдите на системата. В тежко състояние с Covid-19 Георги Георгиев и неговият син Явор преживяват кошмарна нощ. 

Първите грипоподобни симптоми - температура и кашлица, се появили на 11 ноември. Личният лекар на Георги Георгиев му предписал лекарства за сваляне на температурата и сироп за кашлица. Три дни по-късно той отишъл на преглед. Направена му е и рентгенова снимка, която показва остър бронхит. Георги започнал  да пие първия антибиотик. Температурата обаче продължавала да се вдига. Седмица след първите симптоми той отишъл на изследване с PCR, а личният му лекар го посъветвал да се прегледа и при пулмолог. И тук семейството се сблъсква с първия абсурд. 

Тестът, направен на 78-годишния мъж, се оказал положителен. Предписали му нов антибиотик. Междувременно прахчето за сваляне на температурата спряло да действа и по съвет на лекари той започнал да пие капки хексалгин, които единствено успели да му повлияят. В сряда вече състоянието му рязко се влошило и семейството и извикало за първи път линейка и се сблъскало с абсурдите на системата. 

Климентин Милчев е шофьорът на линейката, която транспортирала Георгиев до Covid отделението на болницата в Свети Влас. Това станало по време на тежко дежурство в съботния ден. 180 са били тогава обажданията, получени в Спешния център за тежко болни. Но защо линейките продължават като туристическа агенция да разхождат от болница в болница хората в тежко състояние, когато в Бургас беше създадена единна информационна система, информираща къде има свободни легла и защо се налага медицинските екипи от линейките да се карат непрекъснато с лекарите в Covid отделенията пак абсурди? 

Репортаж на Даниела Костадинова в в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени