Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

Снимка: Община Силистра

"Мерките закъсняха с три седмици", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано. 

"В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на заразата. Щяхме да избегнем тази висока смъртност, ако бяхме взели мерки навреме.

Но има и друго: Министерството на здравеопазването е оставено само да води битката и трябва всички да го подкрепим в усилията му да ограничи заразата и да намалим тази ужасяваща смъртност. 35 учители починаха за 2 месеца, 45 са починалите лекари – това е неописуемо.

Най-критичните точки са заведенията и училищата. Трябва да спрем всички контакти, които могат и да се избегнат, с цел да спасим живот.

Има критична инфраструктура, която няма как да спре да работи – няма как да си представим живота без ток, парно, вода, интернет, медии. Структуроопределящите отрасли трябва да продължат да работят, но всичко друго трябва да спре.

Първият ефект от затварянето може да се усети след 8 дни, но решително намаляване на случаите след 28 дни – два инкубационни периода.

Намаляване на смъртните случаи ще се види чак три седмици след намаляване на заразените и поне месец ще сме свидетели на притеснителна рекордна смърт", гласи мрачната прогноза на Стоилчев.

Преди края на януари не е разумно на отваряме университетите.

Хората, които работят в критичната инфраструктура, трябва да могат да изпращат децата си на училище – лекари, полицаи, както се прави в много европейски страни, но всичко друго трябва да остане затворено.

Най-рано края на януари може да се мисли за отваряне и този път то трябва за стане много плавно, стъпка по стъпка. Защото влизаме и в сезона на гриповете и ще се окажем в невъзможност да управляваме кризата.

Но е важно да проумеем, че не сме във война със страха, а сме във война с риска да не можем да овладеем положението още дълго" – каза Георги Стоилчев, социолог, образователен експерт, част от проекта „Наука в кризата“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.