Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

52-годишен юрист е доброволец в поморийската болница

Снимка: БНР

В Поморие 52 -годишен юрист отложи служебните си дела като адвокат и влезе доброволец  в Covid отделението на общинската болница. Там работеният ден на Веселин Анестиев продължава между 12 и 36 часа. Ангажиментите му са много - от дезинфекция на коридори и стаи до физическа помощ за пациентите в тежко състояние.

От 3 седмици бившият следовател от местното полицейско управление, а от 6 години - адвокат по наказателни дела Веселин Анестиев облича защитно облекло и влиза като доброволец-санитар в Covid отделението на многопрофилната болница в Поморие. Денят му започва в 6 сутринта и приключва по тъмно, след като е раздал вечерята на пациентите. 

„Пълно е отделението. 15 легла имаме – пълни са“, казва Веселин Анестиев. Сравнявайки работата си като адвокат и тази като доброволец той споделя, че в болницата се чувства много по-полезен. „Помагам на човешки съдби и се радвам, когато виждам искра живот в очите на хората.“

Смъртта не го плаши, защото 20 години е бил разследващ полицай по пътно-транспортни произшествия.

Върша чисто санитарна дейност – чистя, местя болните, водя ги по манипулации, сега започвам да раздавам храната. Най ми е приятно като видя хората, че се подобряват.“

Доброволецът апелира ако има и други желаещи, да преодолеят страха си и да отидат да помагат. „Опасно е. И мен ме е страх. Аз казах на приятели, че сме в условия на биологична война и няма какво да го крием.“

Веселин Анестиев искрено се възхищава на усилията за спасяване живота на болните, които полага управителят на болницата д-р Женя Караилиева. „Тук спи, тук живее. Тя и не спи вече“, разказва той.

Че общинската болница в Поморие има спешна нужда от доброволци, потвърждава и шофьорът на единствената линейка, с която разполага здравното заведение.

Междувременно в морския град ресторантьори организираха благотворителна кампания за доставянето на топъл обяд за медицинските специалисти и персонала на отделението, в което лекуват коронавирусната инфекция. По примера на колегите си във Велико Търново трима собственици на заведения в Поморие приготвят и носят храна на персонала и медицинските спациалисти в болницата. Инициативата е на хотелиера и член на управителния съвет на браншовата организация на хотелиерите и ресторантьорите Георги Тръпков.

Повече за дейността на Веселин Анестиев и как се справят в Поморие - чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.