Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: Не вярвам да се стигне до оставка на Заев, правителството му е стабилно

Земетресение от 9-а степен предизвика интервюто му пред БГНЕС

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"Не буря, а земетресение от 9-а степен предизвика това интервю в РСМ. Такова обединение на дълбоката държава, за която и самият Заев потвърди, че съществува, не е имало от 1945-а година". Това каза пред БНР собственикът на агенция БГНЕС Любчо Нешков, който вчера взе интервю от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, предизвикало остри реакции в Скопие и дори беше поискана оставката на македонския министър-председател. Интервюто не е политическо, а е с политическа визия, подчерта той.

Нешков подчерта, че Зоран Заев се е разграничил от кампанията срещу България, призовал е за спиране на омразата и отново е призовал за приключване на т.нар. "не е време" политика, според която всичко се отлага по отношение на спорните въпроси между София и Скопие:

"Заев се обяви за намиране на решение за разрешаване на всички въпроси, които съществуват между двете страни, очевидно това подразни тази дълбока държава"

Според журналиста едва ли ще се стигне до оставка на Зоран Заев, защото му е искана от "политици с тотално разрушен авторитет" - Бранко Цървенковски и Георге Иванов.

"РСМ има легитимно избрано правителство, което има мнозинство в парламента. Заев има ясно желание да разреши въпросите, всичко е в неговите ръце".

Правителството в Скопие е стабилно, категоричен беше Любчо Нешков и цитира изявление на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, "който ясно е призовал за разрешаване на двустранните отношения и на въпросите, които са неразрешими". Според него това е знак за ясна подкрепа на правителството.

Журналистът уточни, че България не налага вето за тотално спиране на Северна Македония за започване на преговори с ЕС, а в момента не одобрява датата за започването, което е следствие от неизпълнението на Договора от 2017-а година.

"Властите в Скопие и в София ще търсят изход. Няма да се занимават с анализ на това, което е било (реакциите в РСМ след българското "не" - б.р.)", прогнозира Нешков

Цялото интервю на Людмила Железова с Любчо Нешков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна