Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтмайер: Германия разширява помощта за компаниите през декември

Петер Алтмайер, германски икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер съобщо в петък, че правителството ще разшири помощта по формата на облекчения, която  ще бъдат предоставена на компаниите, засегнати от въведените мерки на ограничаване, свързани с втората вълна на коронавирусната пандемия.

Затворените през декември фирми ще получат до 75% от приходите си от миналата година за времето, в което не са работили, каза Алтмайер, като тази мярка ще струва на държавата по 4,5 млрд. евро на седмица.

Петер Алтмайер също така отбеляза, че не очаква ресторантите и хотелите да изпаднат в несъстоятелност през последните два месеца на 2020 година.

Според него спешната помощ ще предотврати голяма вълна от фалити през ноември и декември сред бизнеса, като ресторанти и хотели, които са принудени да затворят поради втория частичен локдаун.

"Вярвам, че на засегнатите сектори, чрез оказваната помощ през ноември и декември, ние създадохме възможност икономическите последици от коронавирусната криза да останат в управляеми граници", посочи той по време на виртуална пресконференция.

"И поради това не очаквам големи вълни от несъстоятелност сред фирмите", допълни той.

Алтмайер все пак посочи, че пандемията ще засегне страната и икономиката за известно време.

"Следователно сплотеността и солидарността са императив в този часа. Няма да оставим нашите компании и техните служители сами в този труден момент, подчерта Алтмайер.

От своя страна германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че правителството на страната се стреми да постигне възстановяване от икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса, "с пълна сила" през следващата година.

По-рано министърът прогнозира, че БВП на Германия може да се върне на нивото си от преди пандемията до 2022 г.

В края на октомври пък Шолц отбеляза, че икономиката се справя много по-добре тази година, отколкото се е очаквало през през пролетта, след като предварителният доклад за брутния вътрешен продукт на Германия през третото тримесечие показва ръст от 8,2% в сравнение със същия период миналата година.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна