Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс.
Снимка: Ройтерс

В първия ден на Националната конвенция на републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Ди Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент.

39-годишният сенатор Джей Ди Ванс (Джеймс Дейвид Ванс) е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се превърна в лоялен негов поддръжник. Медии, близки до управляващите демократи, като Си Ен Ен дори цитират негово изказване пред телевизията от 2016 година, в което той казва че няма да гласува за Доналд Тръмп. 

Самият Джей Ди Ванс е разбрал, че е изборът на Тръмп за кандидат-вицепрезидент 20 минути преди това да бъде обявено официално. Стана ясно и че двамата са се срещнали в имението на бившия президент Мар-а-Лаго във Флорида, непосредствено преди митинга в Пенсилвания, на който беше направен опит за покушение срещу Доналд Тръмп. 

Сенаторът от Охайо 39-годишният Ванс придоби национална слава с публикуването на мемоарите си „Hillbilly Elegy“ през 2016, в които описва живота си в един от най-бедните региони на САЩ. След избирането си в Сената през 2022 г. той се превърна в един от най-твърдите защитници на програмата на бившия президент "Да направим Америка отново велика", особено по отношение на търговията, външната политика и имиграцията. Ванс е известен и със скептицизма си по отношение на участието на САЩ в глобални дела като войната в Украйна и с противопоставянето си на двупартийните споразумения за финансиране на американското правителство.

Делото за незаконно притежаване на секретни документи срещу Доналд Тръмп беше прекратено от съдия от Флорида, който установи, че назначаването на специален прокурор по него е нарушило Конституцията. Това е втората голяма правна победа на Доналд Тръмп за по-малко от месец, след решението на Върховния съд по отношение на президентския имунитет. Говорител на специалния прокурор Джак Смит каза, че Министерството на правосъдието планира да обжалва решението, а от Белия дом не дадоха коментар. В своята социална медия Truth Social бившият президент призова и другите дела, пред които е изправен, също да бъдат прекратени, твърдейки, че обвиненията са "политически атаки". 
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна