Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Октомври 2020 г.
Снимка: БГНЕС

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата. 

Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир Кънчев.

Това е една спокойна търговска улица, но когато стигнете „Мария Луиза“ 48, изведнъж виждате огромно струпване на хора, тъй като те не биват допускани в сградата на дирекция „Миграция“, описа той ситуацията.

Адвокатите предлагат вместо сегашните три физически отивания до сградата, да има само едно.

Електронният портал на МВР да работи не само за български граждани, които могат да подадат документи за лични карти и шофьорски книжки, но това да могат да го правят и чужденците – гласи едно от предложенията.

Снимка: БГНЕС

Друго предложение е да има drop box, пощенска кутия, където по образец подаваш всичките си документи, а с есемес те известяват за получаването им, след което проследяваш движението им в електронна среда, поясни Петромир Кънчев в предаването „Преди всички“.

„Автоматично едно от ходенията ти отпада. Такава система е възприела Столичната община. Там деловодството е затворено. Подавате си документите в голяма урна и след половин час получавате есемес с входящия номер на вашите документи.“

Свободните адвокати смятат още, че вместо да се плаща в брой или с карта на място, може да се предоставя разпечатка от онлайн банкиране, като това се приеме за платена държавна такса. В момента се изисква мокър печат. „Това е от ранните деветдесет години, в момента сме 2020 година“, коментира Кънчев. 

Освен отвън, вътре също има струпване на хора, отбеляза Петромир Кънчев и обърна внимание върху многочасовото чакане, което сега става при ниски температури.

Не е толкова сложно, няма нужда и от голяма сума, просто е въпрос на воля и организация, категоричен е юристът.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени