Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на промишлената активност в Китай през ноември до 10-годишен връх

Експанзията на промишлената активност в Китай през ноември достигна 10-годишен връх, показват резултати от частното проучване на агенциите Caixin и Markit.

Това е поредно доказателство, че втората по сила икономика в света се възстанови до нивата от преди коронавирусната пандемия.

Промишленият PMI индекс нарасна през ноември до 54,9 пункта от 53,6 пункта през октомври, отбелязвайки повишение за седми пореден месец и най-солидна експанзия от ноември 2010 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо понижение до 53,5 пункта.

Данните са по-добри от официалното правителствено проучване, представено ден по-рано, според което промишленият PMI индекс се повиши до 52,1 от 51,4 пункта месец по-рано, достигайки тригодишен връх.

Частното проучване на агенциите Caixin и Markit отчита нарастване до 10-годишен връх както на производството, така и на новите промишлени поръчки, като в същото време и заетостта в сектора се увеличи с най-силно темпо от май 2011 година.

Доверието на бизнеса по отношение на 12-месечните производствени перспективи остана силно позитивно през ноември, въпреки лекото отслабване спрямо октомври.

"Очакваме икономическото възстановяване в постепидемичната ера да продължи няколко месеца", каза Ван Чжъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

"В същото време решението как постепенно да се оттеглят политиките за облекчаване, стартирани по време на коронавирусната епидемия, ще изисква внимателно планиране, тъй като несигурността все още съществува в и извън Китай", добави икономистът.

След като в началото на тази година Covid-19 парализира огромни части на водещата азиатска икономика, Китай отчете силен подем на бизнес активността, подпомогнат от строги мерки за ограничаване на вируса, инфраструктурни стимули, силен износ на медицински консумативи и подновено търсене.

Нарастващите коронавирусни инфекции и новите локдауни в някои от ключовите търговски партньори обаче могат да влошат търсенето за китайския износ, който досега беше изненадващо устойчив.

Анализаторите очакват водещата азиатска икономика да нарасне с около 2% през 2020 г., което би било най-слабото ѝ представяне от 1976 година насам, но въпреки това тя се представя далеч по-силно от всички останали големи икономики в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!