Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домашният оксиметър - довчера непознат, сега с огромен ръст в продажбите

Снимка: Ани Петрова

Малки устройства за измерване на кислорода в кръвта позволяват показателят да се следи в домашни условия. Оксиметърът спечели голяма популярност по време на епидемията от коронавирус, докато преди това се използваше най-вече от хора с белодробни заболявания.

Александър Симидчиев  Снимка: БГНЕС

Оксиметрията е много полезен метод, когато някой е заразен и има оплаквания, посочва пулмологът д-р Александър Симидчиев. „Тогава той много добре мониторира основния проблем, който се получава в резултат на това заболяване – засягане на белия дроб.“

Нормалната сатурация е над 95% за хора, които нямат белодробни заболявания. Когато стойността е под 95%, вече трябва да се гледа с повишено внимание, а ако спадне под 90, е редно човек да бъде в болница, пояснява пулмологът. Важно при Covid-19 е сатурацията да е над 95%, за да сме спокойни, че няма тежко засягане на белия дроб.

„Когато сатурацията е под 90%, повечето вътрешни органи и системи започват да усещат недостига на въздух“, подчертава специалистът. 

Измерването на пулса пък служи за контрол на адекватно измереното наличие на кислород в кръвта, защото „това е пулсовата вълна, която докарва прясна кръв до върха на пръста, където се измерва с едно светодиодче“, допълва д-р Симидчиев.

Николай Костов  Снимка: БГНЕС

В аптеките отчитат повишено търсене на домашни оксиметри. Временният дефицит обаче постепенно се преодолява.

„Досега имаше доста сериозен недостиг, защото има огромно търсене на този уред. Преди нямаше никакво търсене, не беше популярен“, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Цената на оксиметъра се движи между 30 и 300 лева. При някои от по-евтините модели се стига до абсурдни ситуации да бъдат отчетени стойности и за неодушевени предмети, споделят в интернет потребители, заснели експеримента. 

„Търсенето е огромно. Буквално това, което сме продавали за последното тримесечие на миналата година, в момента го продаваме за един ден“, потвърждава Пламен Манев от фирма за респираторно оборудване. И при първата, и при втората вълна там са били подготвени с достатъчно пулсоксиметри и кислородни концентратори.

Хората са много изплашени, до огромна степен като резултат от информацията, която ни залива от медиите отвсякъде“, гласи обяснението на Манев за активното търсене на уредите за измерване на кислорода в кръвта.

Румен Христов от Масачузетския технологичен университет надгражда ползите от диагностиката чрез наблюдение на жизнени показатели с безжичен сензор. В домашни условия следят между 10 и 20 пациента с коронавирус.

Можем безконтактно да следим дишането на тези хора, виждаме как се променя честотата на дишане на един пациент в най-тежките дни от болестта. Нашата бизнес идея е да събираме колкото се може повече информация.“

С устройството, което прилича на бяла картина на стената, Христов е снабдил баба си в България и това му позволява да следи здравето й от хиляди километри разстояние.

Повече по темата - в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна