Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕЦБ обмисля да позволи на банките да раздават дивиденти между 15% и 20% от печалбата

Европейската централна банка може да отмени наложеното заради Covid кризата вето върху дивидентите, раздавани от финансовия сектор. Това може да бъде факт през следващите седмици, като ЕЦБ може да постави таван на дивидентите между 15% и 25% от печалбата, която по принцип се разпределя на акционерите на банките, съобщава в четвъртък испанското икономическо и финансово интернет издание El Confidencial.

Според различни финансови източници, до които се допита El Confidencial, това е една от опциите, които се обсъждат от Европейския банков орган, въпреки че от ЕБО със седалище във Франкфурт отказаха да коментират тази информация.

Ако все пак бъде допуснат таван от 20% за раздаваните дивиденти, испанските банки ще могат да възнаградят своите акционери с дивиденти за 1,5 млрд. евро през следващата година, според банковите финансови резултати за третото тримесечие. Банките Santander и BBVA ще трябва да убедят надзорния орган да им позволи да плащат на своите акционери според тяхната осреднена печалба, тъй като към септември месец и двете финансови групи бяха на загуба. Ако успеят, банката Santander ще може да разпредели дивиденти на стойност 730 милиона евро, BBVA за 410 милиона, а CaixaBank и Bankia за 180 милиона евро.

Тези суми ще се променят в зависимост от насоката, определена от ЕЦБ, както и от резултатите на банките за четвъртото тримесечие. Както европейският надзорен банков орган, така и Централната банка на Испания наскоро публикуваха съобщения, че банковите субекти са разхлабили задълженията си да покрият техните т.нар. "Covid" провизии, така че може да има тласък към по-големи разпределения на дивиденти при закриването на сметките. Към това се добавя и обявеното в сряда от Европейския банков орган удължаване до март 2021 г. на гъвкавостта при счетоводното третиране на частните кредитни мораториуми, но при настояване за по-голям предпазливост при третиране на качеството на отпуснати кредити.

Окончателното решение на ЕЦБ се очаква през следващата седмица, след като централната банка представи осъвременените си макроикономически прогнози за еврозоната на последното си заседание за годината. Тогава ЕЦБ ще има актуализирана снимка, която да позволява да се оценят плюсовете и минусите на банките при евентуално предоставяне на дивиденти на техните акционери.

Намерението на ЕЦБ да отмени ветото върху раздаваните дивиденти идва след натиск и жалби от страна на банкери от европейския континент през последните месеци. Финансистите твърдят, че "препоръката" да не се разпределят дивиденти е спряла кранчето на много големи международни фондове, които базират своите инвестиции на този вид възнаграждение. Загубвайки тези акционери, цените на банковите акции се понижават, което води до вреден ефект, а именно затваряне на пазарната врата за банките в случай на необходимост от увеличаване на техния капитал.

Решението за ограничаване на изплащането на дивиденти дойде в края на март с оглед на започналата тогава първа вълна на коронавирусната пандемия. Европейският надзорен орган счете за необходимо да гарантира, че цялата помощ, която се предоставя на банките - гъвкавост на капитала, на ликвидността и на провизиите - трябва да достигне до реалната икономика, а не да се използва за разпределяне на дивиденти или бонуси. Мярката първоначално изтече през октомври, но впоследствие беше удължена до края на годината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.