Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички тествани ваксини за коронавируса не са дали опасни странични ефекти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безпрецедентна е бързината, с която се създават и изпитват ваксините срещу Covid 19, тъй като по принцип тези процеси продължават доста дълго време – до пет години, така беше с ваксините срещу морбили и ебола“, това каза в „Хоризонт до обед“ д-р Никола Кереков, молекулярен биолог и имунолог от Лабораторията по експериментална имунология към БАН. 

„В момента във фаза три, която е последната фаза на клинични изпитвания, има 11 кандидата и най-напреднали са четири от кандидатите, като при две от ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ - клиничните изпитвания приключиха и вече бяха обявени окончателните резултати, които са повече от обещаващи – те и двете дават ефикасност около 45 на сто“, поясни още д-р Кереков. 

При ваксините характерното, за разлика от клиничните изпитвания при лекарствата е, че те се тестват на абсолютно здрави хора – затова изискванията са много по-стриктни и много се внимава да страничните ефекти, затова не се приемат никакви странични ефектиТестването на ваксините става в реална епидемиологична обстановка. Затова в Китай тестват своите ваксини в други държави“, поясни биологът.

По думите му по-голяма част от ваксините имат локални странични ефекти – болка в областта на убождането, главоболие, лека температура – това е нормално и означава, че ваксината работи. Страничните ефекти са свързани с активиране на имунната система. 

Но има и сериозни странични ефекти, които могат да бъдат свързани със животозастрашаващи реакции – засега такива не са регистрирани при нито една от тестваните ваксини. 

Освен това ваксините се тестват върху голям брой хора, а и всичко се следи много стриктно в тази ситуация. Не трябва да има притеснения, че ваксините бързо се реализираха“, каза още д-р Кереков.

Интервюто с д-р Никола Кереков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени