Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дистанционното обучение и липсата на спорт за децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки усилията на Министерството на образованието на много места все още има деца без нужните им за дистанционно обучение електронни средства“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Пламена Николова, програмен координатор на политики за деца в Националната мрежа за децата.

„По-големият проблем е как родители на по-малките ученици успяват да ги подкрепят, защото се оказва, според наши проучвания, че голяма част от родителите не са подготвени да им помагат.

Трима ученици в 1-ви, 3-ти и 5-и клас от столично училище предпочитат присъственото обучение, защото материалът е поднесен по-интересно и се забавляват повече.

Учениците споделиха в „Хоризонт до обед“:

Дистанционно е лесно да се учи, но пък камерите в повечето време са изключени и не е ясно за госпожата дали учим. Часовете са по-кратки. Иначе поне не излизаме. Рядко имаме проблем с интернет връзката. По български език е трудно да се учи дистанционно, докато при математика е по-лесно“. 

Същевременно се ограничиха и индивидуалните тренировки за деца до 18 години, но не се ограничиха тренировките за възрастните хора. „Това е необяснимо за нас“, коментира още Пламена Николова.
БУЛФОТО

Спорът е един от начините да опазим и физическото, и психическото здраве на децата. Не говорим за груповите спортове, индивидуалните спортове не трябваше да се спират“, категорична е тя. 

Щяхме да имаме състезание, но след като отмениха тренировките, това отпадна и толкова труд и старание през годините също отпаднаха“, това разказа в „Хоризонт до обед“ Йоана от София, която от три години тренира фигурно пързаляне. Но заповедта на министъра затвори закритите пързалки за професионално спортуващите и Йоана е недоволна.

„Като млад фигурист тя трябваше да вземе и тест за преминаване на категория, но и това сега се отлага“, посочи майка ѝ Гергана:

Зимните пързалки за деца фигуристи не трябваше да се затварят - това решение на министъра трябва да се преосмисли“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна