Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюфтията на Благоевград дава грамота "Живата история" на столетници

3
Снимка: Община Гърмен

"С поклон и благодарност пред живата история и мъдростта на България" - това е написано на грамотата, която всеки столетник ще получи и вече получава от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед. Разбира се има и материална подкрепа, за която духовникът не иска да говори. Личната му инициатива е провокирана от тежкото време на изолация, в което живеем, и от нещо много по-голямо и важно - да си поговори с тези хора, да чуе тяхната житейска история, трудностите, през които са минали, мъдростта, която искат да ни завещаят. 

Община Гърмен

Тази инициатива далеч не е първата проява на съпричастност и личен пример на мюсюлманският духовник. По време на първата вълна от коронавируса и наложената тогава изолация, той събра около себе си десетки доброволци, дарители и медицински специалисти, като в повечето села от Гоцеделчевския район към джамиите бяха обособени кухни, в които се приготвяше топла храна за възрастните, бедни и болни хора. 

Младежите я доставяха във всеки дом, а често с тях тръгваше и медицинска сестра или фелдшер. И така до лятото, а и след това.

Районният мюфтия Айдън Мохамед сподели, че не иска да афишира сегашната си лична инициатива, но има нужда от помощта на БНР, за да издири и стигне до всеки човек в областта, скътал столетния си живот в своя дом. Той е наясно, че повечето от тези хора живеят сами, някои надживели дори и децата си:

"Инициативата ми е да посетим тези хора, да им вдъхнем кураж", каза Айдън Мохамед.

Защо духовникът е избрал точно столетниците за своята настояща мисия? Без значение към кого отправят молитвите си - Бог или Аллах. 

В какво се изразява грижата и вниманието към тях и какво му дават срещите с няколкото, при които вече е бил:

"Тези хора са преди 1920 година родени, те са преживели и войните. Няколко пъти те са започвали от нула. За да благодарим за това, което имаме, трябва да видим хората как са прекарали живота им. Да видим как е минал животът им. Те могат да ни дадат безценни съвети".

А някои от тези вълнуващи срещи със столетното живо богатство на народа ни бяхме поканени да споделим и ние:

"Ако ги открие, може едно посещение да направим заедно с вас", отправи покана мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна