Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ралчев: Европейските лидери са безпомощни в отношенията си с Ердоган

Турция може да предизвика катаклизми в НАТО

Едва ли скоро ще има промяна в отношенията между Европейския съюз и Турция. Решението да се изчака промяната в президентската администрация във Вашингтон и да се координират действията между ЕС и САЩ е доказателство, че европейските лидери се чувстват слаби и безпомощни в отношенията си с Ердоган. Той е много самонадеян и изключително арогантен, ще продължава да създава проблем“. Коментарът направи пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател в УНСС

По думите му САЩ са в позиция, в която могат много по-силно да влияят върху Турция

Различните страни имат различен наратив към Турция и това няма как да не се отрази на общата слабост на ЕС в подхода ѝ към Турция. Позицията на САЩ ще бъде едно скеле, което ще затвърди повече позициите на ЕС и ще ги укрепи... САЩ създават една по-здрава представа за образа на Запада. Ердоган се противопоставя на Запада, затова търси известна легитимация в отношенията си с Русия. На него това му е инструмент за влизането в ролята му на самостоятелен играч. С това си поведение ще предизвика катаклизми и в НАТО“. 

В предаването „Събота 150“ доц. Ралчев допълни: 

„Опитът на сближаване на Турция с Израел ще бъде гаранция да бъде защита срещу тежки американски санкции. САЩ няма да се примирят с този фриволен ход на Турция да закупува противоракетен комплекс от Русия, енергийните проекти на Турция и Русия... При евентуални координирани действия между САЩ и ЕС, ако те са прекалено тежки и остри, може подкрепата за Ердоган в турското общество да се засили“. 

Интервюто с доц. Пламен Ралчев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна