Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Ралчев: Ердоган успешно лавира между парите и войната


Ердоган винаги успява да отклонява вниманието от вътрешнополитически теми към външнополитически. За момента той много успешно лавира между парите и войната. Мисля, че засега все още е в по-силна позиция, когато преговаря с европейските лидери, защото той буквално ги изнудва

Това каза за БНР Доцент Пламен Ралчев от Университета за национално и световно стопанство. Според него промяна на споразумението за бежанците така, че парите от ЕС да отиват директно в турската хазна, а не по сметките на първозащитни хуманитарни организации „би било глътка въздух за турската икономика, която все още е в тежко състояние“ и може да бъде ключов елемент в новата сделка с ЕС. Повишаващият се брой на бежанците, който наближава 3 милиона души в Турция, допълнително създава тежест за турското общество и държава. Затова:

„За Ердоган е важно да представи добре своите позиции пред собствените си граждани като доказва някакъв напредък или някакво добро приемане от страна на европейски лидери, на Русия и въобще успехите във външнополитически план да му носят някакви вътрешнополитически дивиденти“

Ердоган ще настоява и за безвизов режим за турските граждани, което ще е „своеобразен отдушник за Турция“, който ще позволи на част от недоволните от управлението му да потърсят път към Европа, свързвайки се с роднини в Германия, Холандия и др.

Условията за отваряне на преговорни глави с ЕС „не са много реални към настоящия момент“, но Ердоган „ще продължи да натиска по за тези теми, защото това са част от перспективите за Турция, които тя не иска да си затваря“.

Ролята на България като посредник между ЕС и Турция

„България е гласът на разума, но и гласът на страха, защото ние сме най-уязвими, най-пряко засегнати ще бъдем и, за момента, сме в една необяснимо добра позиция, която се дължи основно на лични договорки между нашия министър-председател и турския президент.  Може би, за наш късмет, гневът на Ердоган е повече насочен към Гърция. Разбира се там има друга история на отношенията, други спорове в Егейско море, в Източното Средиземноморие, спорове за териториални води. За момента смятам, че натискът е по-скоро към Гърция, но ние нямаме гаранции това докога ще продължи дали тези двустранни договорки между Борисов и Ердоган ще продължат дълго“

Сигналът от Брюксел към Анкара

„Реакцията на Фронтекс доста закъсня. Беше ясно още в първите часове на кризата по гръцко-турската граница, че тази демонстрация ще продължи дълго време и Фронтекс би трябвало да реагира и да се организира много по-бързо с една такава подкрепа за Гърция. Мисля, че това изявление от страна на Frontex малко закъсня“.

Събитията по турската граница не трябва да са основание да ескалира бежанската ситуация в Гърция, а трябва да се търси вариант за изтегляне на бежанци от лагерите в други части на Турция, убеден е Ралчев:

„Да не се дава сигнал на Ердоган: „ Нека да се придвижват бежанците насам, ние ще ги приемаме. Трябва да селективно, ако трябва ЕС да организира някакви центрове, мисии и т.н., които да регистрират тези бежанци и да урежда от техния статут по прием в ЕС. Но това е много деликатна ситуация. Трябваше ЕС още 2015 -2016 година да го направи…“.

Какво може да направи Европа в Сирия

„Европа за момента е в много много слаба позиция и като че ли няма кой знае какви печеливши ходове. След се разговорите между Ердоган и Путин в Москва те очевидно постигнаха някаква договорка. Ще видим колко трайна ще бъде тя. Изглежда, че Сирия ще бъде поделена между сфери на влияние на Русия и на Турция. Поне това е като че ли индикацията за момента

Това означава само едно нещо - стесняване на полето за маневри и полето за действие на ЕС. ЕС ще присъства много слабо или изобщо няма да присъства, а Турция и Русия ще бъдат ключовите фактори там. Очевидно и САЩ се оттеглиха и са дезангажирани със ситуацията. Там е шанса за Ердоган да изнесе част от вътрешното си напрежение в Турция - да го изнесе към Сирия, шанс е и да се справи с подкрепата за кюрдските бойци… Като цяло европейците остават с много по-малко маневрено поле в този регион".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във Вашингтон. Киев може да очаква първите доставки през юни. Чрез чешката инициатива се цели да..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази вечер на светофара до Регионалната дирекция по горите на бул. "България“ във Велико Търново е станала..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20