Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Зиновиев: Нямаме имунитет към Covid-19, ваксинирането е много важно

Едва когато се разболееш, разбираш колко е сериозна пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В Германия ситуацията се влоши твърде много, „Чергата ни гори“ – посочи Ангела Меркел, локдаунът през ноември не даде резултат, затова сега целта е заболеваемостта на 100 хиляди души да падне под 50 души на седмица“, това каза пред БНР д-р Кирил Зиновиев, интернист нефролог, който работи в собствен нефрологичен център в Ниенбург, по повод кампанията по подготовката за ваксиниране в Германия.

„Това е цифрата, при която здравните власти биха могли да проследяват контактните и да се овладее пандемията“. 

От утре Германия влиза в локдаун – пълно затваряне на магазините, предлагащи стоки с несъществено значение, затваряне на детски градини и училища, а междувременно над 10 хиляди лекари са заявили интерес да се присъединят към центровете за ваксиниране.

Д-р Зиновиев посочи, че смъртността се запазва висока, „защото този вирус е нов, напада много органи, а ние нямаме имунитет към него“

„Ако съпоставим с испанския грип – тогава също са умирали много млади хора, ние нямаме никакъв имунитет и защита към този вирус“, обясни специалистът в предаването „Хоризонт до обед“.


„Аз живея в град като Севлиево – около 30 хиляди души, центърът за ваксиниране е готов, всичко е готово – специалистите чакат. Но ваксинирането ще има успех само ако се имунизират поне 70 - 80 на сто от хората. В Германия лекарите ще се ваксинираме първи, за да покажем на хората, че ваксината е сигурнаПо 40 човека на час ще се имунизират в нашия град, като преди това ще им се даде информация за ваксината. Има и два мобилни екипа за старческите домове, за се имунизират на място възрастните и болни хора“, разказа още д-р Зиновиев.

Лекарят посочи, че при тежкото протичане на болестта смъртността е около 54% по последни данни, които обаче се променят. Хората с хронични заболявания трябва първи да се ваксинират.

„Нашият списък с пациенти и персонал вече сме го изготвили“. 

Като тревожен пример за пациенти, преболедували в домашни условия Covid-19, д-р Зиновиев посочи, че някои млади пациенти в продължение на четири месеца не могат да се възстановят от синдрома на умората и да работят на пълен 8-часов работен ден.

„Голям проблем са когнитивните проблеми - пациентите не могат да помнят и да се съсредоточат“, даде още примери лекарят. 

Интервюто с д-р Кирил Зиновиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна