Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 по света: Празници без празници, ваксини и мерки

| обновено на 14.12.20 в 22:42
В Бремен, Германия - 14 декември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Пандемията "Covid-19" е най-голямото изпитание за всички нас, но заедно ще преодолеем кризата", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в навечерието на втората пълна карантина в страната.

„Ще посрещнем Коледа и Нова година не така, както се надявахме - идните седмици ще са тревожни, ограниченията, които трябва да си наложим, застрашават бизнеса и носят самота, и ни потискат“, заяви Щайнмайер в обръщение към германците, но то сякаш е към всички - повечето европейски държави затягат ограниченията за предстоящите празници.

Италия обмисля въвеждането на още по-строги мерки - удължаване на вечерния час, забрана за напускане на дома без съществена причина, както и затваряне на нехранителните магазини, баровете и ресторантите през почивните дни и празниците.

Нидерландия обяви втора карантина заради ненамаляващия брой заразени с коронавируса. Най-малко за пет седмици затварят всички училища и магазини.

Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство. Изключение ще бъде направено за три дни около Коледа, когато ще бъдат разрешени трима възрастни посетители. Супермаркетите, банките и аптеките ще могат да останат отворени.

Премиерът Марк Рюте обяви новите мерки под звуците на протестиращи пред сградата на правителството в Хага.

"Осъзнаваме тежестта на нашите решения, точно преди Коледа", каза Рюте.

Той призова хората да си стоят вкъщи, да не пътуват и да избягват колкото се може повече контакти с други хора. Премиерът помоли съгражданите си да отложат несъществени международни пътувания до 15 март.

Съседна Германия влиза от сряда в нова пълна карантина до 10 януари - на 31 декември и 1 януари се забраняват всякакви събирания. Българското Министерство на външните работи препоръчва да се въздържаме от пътувания в Германия. Тези, които все пак ще пътуват, трябва да се регистрират предварително онлайн.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер защити решението за повторна карантина и обяви, че тя няма да предизвика тежка рецесия:

„Надявам се, че при втората карантина няма да допуснем пълно спиране на бизнеса. Не изключвам ограничителните мерки, които са в сила в цяла Европа, да свият икономиката, но съм сигурен, че рецесията от пролетта няма да се повтори“.

Пълен локдаун ще бъде наложен в Турция от 9,00 ч. вечерта на 31 декември до 5,00 ч сутринта на 4 януари в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Това съобщи тази вечер президентът Реджеп Ердоган. В същото време турските здравни власти съобщиха, че през последните 24 часа в страната са починали рекордно много - 229 души с Covid-19.

Сърбия най-вероятно ще въведе от 20 декември изискване всички чужди граждани, които искат да влязат на нейна територия да представят отрицателен PCR-тест, направен най-много 48 часа преди пътуването.

За това съобщи обществената РТС, като цитира министърката на труда Дария Кисич-Тепавчевич, която е и лекар епидемиолог. Мярката, според нея, ще остане в сила до 10 януари.

Германската биотехнологична компания „Кюрвак“ обяви началото на заключителната фаза на клиничните изпитания на разработваната от нея ваксина срещу Сovid-19, а Европейският съюз се оказа, че обмисля да дари до 5% или до 65 милиона дози от закупените ваксини на по-бедни държави, твърди Ройтерс.

Идеята за даренията е на френското правителство, но тази идея рискува да подкопае схемата за разпределение на Световната здравна организация „Ковакс“, която има за цел да достави 2 милиарда дози до края на следващата година за 20% от най-нуждаещите се от ваксината по света.

Междувременно днес започна ваксинацията срещу коронавируса в Съединените щати. Първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и обитателите на домове за възрастни хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Пенчев със самостоятелна изложба в Силистра

Самостоятелна изложба с идеята за празнично настроение откри тази вечер в Силистра художникът Стефан Пенчев. Експозицията е в Художествената галерия и включва близо 50 платна с акварелни и акрилни бои, като има направени и няколко колажи със смесени техники. Картините са рисувани в последните няколко години и са почти абстрактни, но..

публикувано на 25.04.24 в 20:27

Кирил Петков за отстраняването на Росен Желязков: Това е вот на недоверие

Отстраняването на председателя на НС Росен Желязков беше политическо съобщение към ГЕРБ, че ПП ДБ повече няма да участва в управление с тях, докато не се освободят от зависимостта си от Делян Пеевски. Това заяви съпредседателя на ПП ДБ Кирил Петков на среща със симпатизанти в София: Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е..

публикувано на 25.04.24 в 20:21

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05