Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско открива зимния сезон

Снимка: Ски клуб „Банско 2000“

"От днес любителите на белите спортове  и снежната планина  могат да карат ски в  зимния ни курорт Банско", това заяви в "Преди всички" кметът Иван Кадев.  В ски зоната и в града  са въведени изключителни мерки за сигурност и безопасност.

През последните няколко дни натрупа сняг в  Пирин,  като във високите части бялата пелена е над един метър. Неуморно от началото на декември работят и оръдията за технологичен сняг.

"И макар че градът не е онова, което сме свикнали да  виждаме  в средата на декември, сезонът започва. Няма да го открият  световни звезди на белите спортове, но ще го открият  всички останали, които нямат търпение да се качат на ските и в планината", каза още кметът на  Банско Иван Кадев.

"В началната част на ски зоната е направена организация за придвижване на скиорите в еднопосочни коридори и със съответните отстояния. Редуциран е броят на туристите, ползващи кабинковата въжена линия. Дезинфекцията на кабините се извършва автоматично по три пъти на ден", посочи още той и добави:

"Пътят, който свързва града с Шилигарника при необходимост само ще бъде затварян, ако има струпване на автомобили във високата част на планината".

Преди месеци Общинският оперативен щаб, заедно с концесионера и местния туристически бизнес утвърдиха едни от първите в страната протоколи за безопасност и сигурност в града, планината и местата за настаняване на гостите, което наложи и сериозни инвестиции.

Местните ски училища засега няма да отварят, а от близо 200 ски-учители към концесионера са наети малко над 10 процента. Хотелиерите очакват с отварянето на ски-зоната и смекчаването на мерките  да посрещнат и първите гости.

"С днешна дата  това обаче не е видно", каза в "Преди всички" председателят на съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. 

"Тъжна е картината на този етап, имаме готовност за отворим, но има едно голямо "Но"  - не е ясно какво ще реши правителството. А вече има много запитвания и от България, от Турция, от други държави."

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна