Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Ще се затварят търговски обекти, ако Covid мерките не се спазват

| обновено на 17.12.20 в 17:57
Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки в големите търговски вериги ще бъдат глобявани, а обектите - затваряни. За това се договориха здравните власти и представителите на хипермаркетите по време на среща при министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Съвместни екипи на контролните органи и полицията ще следят за безопасното пазаруване по празниците.

Хипермаркетите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, а отговорност ще се търси както за струпванията вътре, така и за опашките пред магазините, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов:

„Вече съм провел разговори с министър Терзийски, така че такава помощ в рамките на възможностите ще бъде оказана, и санкции ще има и за потребителите, които не спазват тези мерки. Аз ще включа и Комисията защита на потребителите, така че моите колеги ще бъдат също на терен и ще подават съответните сигнали“.

Освен по-силно полицейско присъствие по празниците, представителите на хипермаркетите са поискали и подкрепа с персонал в случай на необходимост, който ще им бъде осигурен от Бюрата по труда.

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на една от търговските вериги, посочи:

"Нито охранителните фирми, с които работим, нито ние можем от днес за утре да изфабрикуваме допълнително хора. Първо, те не са физически налични, отчасти, второ - голяма част от хората са поразени също от съмненията, от страховете“.

Затова смесени екипи на контролните органи ще обикалят обектите и ще реагират на сигнали, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев:

"Не носиш маска – глобяват те, не може да осигури обектът ред, вътре или вън – затваряме го“. 

По-рано днес, когато министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че по-голямата част от противоепидемичните мерки се удължават до 31 януари, Ангел Кунчев коментира:

„Бяхме свидетели при предната заповед на доста груби нарушения, които нямаме намерение да толерираме и да допуснем сега. Собствениците трябва да са наясно, че ако установим такива нарушения, ние ще бъдем принудени да спрем тяхната работа“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени