Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава на 2-ро място по смъртност в ЕС

Ресторанти и молове остават затворени, детските градини отварят от 4 януари

| обновено на 17.12.20 в 13:59
Здравният министър Костадин Ангелов
Снимка: архив

Ситуацията в страната към днешна дата е следната - излекуваните за последната седмица са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличение в следните области: Шумен (76%), Бургас (70%), Търговище (68%), Варна (67%), Русе (66%), Ямбол, Сливен – по 64%. Това обяви на брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

2575 са излекувани за последното денонощие, добави министърът и подчерта, че „категорично не сме доволни от тези данни“.

„Като министър на здравеопазването не искам гражданите да бъдат излекувани, аз искам гражданите да бъдат здрави, това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите. Най-важните от тях - нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също ще останат затворени също до 31 януари“, посочи Ангелов.

От 22 декември ресторантите в хотелите ще могат да работят по график на 2 или 3 смени в часовете за хранене и с 50 на сто заетост. Работното им време ще е до 22 часа, обяви Ангелов. 

Той допълни, че врати ще отворят детските градини, яслите и училищата за учениците от 1 до 4 клас след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Забраните за моловете също остават, с изключение на институциите в тях - банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании.

Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министърът.

Вчера здравният министър и Националният оперативен щаб предложиха действащите към момента ограничения, въведени заради пандемията у нас, да останат в сила до края на януари.

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 14-дневната заболяемост средно за България е 438 на 100 000, което ни отрежда 14-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство и 3-о на Балканите след Сърбия и Северна Македония.

По отношение смъртността тя е 21,4 на 100 000, което ни отрежда 2-ро място в ЕС след Словения и 1-во на Балканския полуостров, посочи доц. Кунчев, според когото има основания за оптимизъм, но „много плах“. 

За изминалите 14 дни тенденцията средно за ЕС е плюс 4,8% в броя на новорегистрираните случаи, а за същия период в България той е минус 4,5%. 

Това вече се отразява и на хоспитализациите, но все още не на тежките случаи и на смъртността – нещо, което очакваме да стане факт до края на годината, каза още той.

Решението за частично отваряне на училищата и детските градини е взето на базата, че по-малките деца в по-малка степен са преносители на заразата, каза просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че родителите на децата в начален етап, които не искат децата им да се връщат в училище, могат да ги задържат вкъщи, като подадат заявление за обучение в електронна среда.

Общините ще могат да решават за децата в предучилищна възраст и дали да бъде задължително връщането им в детските градини.

Вълчев уточни, че все още не е взето решение дали учениците от 5 до 12 клас ще останат на дистанционно обучение до края на януари.

Мярката за компенсации на хората от затворените бизнеси, която е в размер 24 лева на ден, ще действа до 31 януари, обяви социалният министър Деница Сачева. 

Преди брифинга на работно съвещание при премиера Бойко Борисов бяха докладвани окончателните противоепидемични мерки, които ще останат в сила до 31 януари.

„Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви Борисов в началото на съвещанието.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП.

Същевременно, след като вече има нотификация от Европейската комисия, веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева.

Министърът на икономиката съвместно с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев проведе разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна